Regioner: Væksthuse skal sætte turbo på erhvervsfremme

STRUKTURKRIG: Danske Regioner vil gøre væksthusene til virksomhedernes knudepunkt for den offentlige erhvervsfremmeindsats. Rent regionalt opgaverov, lyder det fra KL.

Danske Regioners næstformand, Jens Stenbæk (V), vil have de regionale væksthuse til at spille en central rolle i regeringens bebudede reform af erhvervsfremmeindsatsen.
Danske Regioners næstformand, Jens Stenbæk (V), vil have de regionale væksthuse til at spille en central rolle i regeringens bebudede reform af erhvervsfremmeindsatsen.Foto: Claus Bech/Scanpix
Kim Rosenkilde

Regionerne er indrettet efter sundhedsvæsnet, og så prøver de at få puttet alt muligt andet inden for de grænser.

Martin Damm (V)
Fomrnad for KL
Fakta
Erhvervsfremme for milliarder

Ifølge en kortlægning gennemført i samarbejde mellem fire konsulenthuse, heriblandt McKinsey, udgør den samlede økonomi i erhvervsfremmesystemet 4,7 milliarder kroner.

Heraf står staten for de 3 milliarder, mens regionerne står for omkring 1,1 mia. kr. og kommunerne  for over 600 millioner kroner, når finansieringen af de regionale væksthuse (ca. 100 mio. kr.) tælles med.

Eftersyn af erhvervsfremmesystemet
Regeringen bebudede allerede med sit regeringsgrundlag et eftersyn af det samlede system for erhvervsfremme med henblik på at "forenkle og fokusere midlerne.

"Eftersynet bliver gennemført af en tværministeriel styregruppe samt en arbejdsgruppe med deltagelse af Erhvervs- og Vækstministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Udenrigsministeriet samt Finansministeriet (formand).

Skatteministeriet, KL og Danske Regioner inddrages i arbejdsgruppen, ligesom relevante ressortministerier også har kunnet inddrages efter behov.

I indgåede aftale om kommunernes økonomi for 2017 fremgår det, at der i løbet af efteråret vil blive fulgt op på eftersynet.

Kilde: Finansministeriet

De regionale væksthuse skal gøres til virksomhedernes samlede indgang til den offentlige erhvervsfremmeindsats.

Det mener Danske Regioner, der som optakt til regeringens længe ventede udspil til en ny og mere effektiv erhvervsfremme lægger fem centrale forslag på bordet.

Øverst på listen står ambitionen om at give væksthusene en bærende rolle i et mere simpelt og stringent system til at understøtte udviklingen af danske virksomheder.

Dokumentation

Danske Regioners forslag til ny erhvervsfremme

1. Én indgang til erhvervsfremmeindsatser, hvor de regionale væksthuse fungerer som virksomhedernes samlede indgang.

2. Klar arbejdsdeling mellem stat, regioner og kommuner, hvor kommunerne løfter myndighedsopgaver som byggesager og lokalplaner og samordner erhvervsservice med væksthuse og vækstfora.

3. Landsdækkende erhvervsklynger, hvor virksomheder fra hele landet har adgang til de klynger, der er relevante for dem. Regionerne er allerede i gang.

4. Stærkere samarbejde, hvor virksomheder får større indflydelse i vækstforaene.

5. Alle indsatser skal måles, for at hvert enkelt erhvervsfremmeinitiativ skal have en synlig effekt for virksomhederne. Erhvervsstyrelsens effektmålinger har vist, at de regionale vækstfora er med til at øge virksomheders omsætning og jobskabelse. 

Kilde: Danske Regioner


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00