Rige hovedstadskommuner står for skud

UDLIGNING: Rige K-kommuner skal betale, når særtilskudsordningen i hovedstadsområdet skærpes, erfarer Altinget | Kommunal. Regeringen forhandler udligning med Enhedslisten, der også vil have penge til bysociale tiltag.
Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Enhedslisten var mandag til udligningsforhandlinger i Økonomi- og Indenrigsministeriet. De vil have de rige nordsjællandske kommuner til at punge ud.
Johanne Schmidt-Nielsen (EL) og Enhedslisten var mandag til udligningsforhandlinger i Økonomi- og Indenrigsministeriet. De vil have de rige nordsjællandske kommuner til at punge ud.Foto: Facebook
Lasse Lange
Fakta
Sagen kort
  • Regeringen har siden påske forhandlet med V, K og DF om en justering af udligningssystemet.
  • V og K forlod forhandlingerne i starten af maj.
  • Regeringen forhandlede i sidste uge videre med DF og udbad sig derefter en tænkepause.
  • Mandag indkaldte regeringen Enhedlisten til forhandlinger.
  • Processen med at justere udligningssystemet blev igangsat af VK-regeringen i 2009.

Kilde: Altinget | Kommunal
Mandag skiftede regeringen hest i spillet om udligningssystemet.

Hidtil har regeringen forhandlet med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, der har ganske forskellige interesser på udligningsområdet. Men mandag sadlede man så om til fordel for Enhedslisten, der ved, hvad de vil: Tage penge fra Nordsjælland og afhjælpe sociale problemer i storbyerne.

Altinget | Kommunal erfarer, at regeringen og Enhedslisten forhandler om en justering af hovedstadsområdets særtilskud, der kan sende millioner af kroner fra Nordsjælland til særligt trængte kommuner i hovedstadsområdet. Med forslaget står eksempelvis Gentofte til at skulle afgive 74 mio. kr. om året i stedet for de 67 mio., der var regeringens udspil.

Desuden vil Enhedslisten have afsat et beløb til såkaldt bysociale indsatser rettet mod storbyproblemer såsom hjemløshed. Andre krav kan desuden komme i spil.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00