Sådan ejes dansk velfærd af investeringsfonde i Den Engelske Kanal

Private udbydere på social-, sundheds- og ældreområdet i Danmark ejes via svenske koncerner helt eller delvis af investorer forankret på de omdiskuterede skattely Guernsey og Jersey. Få overblikket her.

Som en del af behandlinsgarantien kan man blandt andet få adgang til mr-scanning på privathospitalet Aleris-Hamlet på det offentliges regning.
Som en del af behandlinsgarantien kan man blandt andet få adgang til mr-scanning på privathospitalet Aleris-Hamlet på det offentliges regning.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Der går en direkte tråd fra private opholdssteder og hospitaler steder som Jyderup, Ringsted og Søborg til to små skattefri øer i Den Engelske.

For selv om der kan synes langt fra en lille by på Vestsjælland til de britiske såkaldte ’kronebesiddelser’ Guernsey og Jersey, så er afstanden ikke større, end at penge tjent det ene sted kan ende som gevinster for investorer det andet sted.

Det viser en kortlægning af ejerstrukturerne bag de tre store danske velfærdsvirksomheder Altiden, Team Olivia og Aleris.

Alle tre indgår i internationale koncerner med hovedsæde i Sverige, men som alle er enten helt eller delvist ejet af internationale kapitalfonde, der kanaliserer deres investeringer gennem Jersey og Guernsey, der af både forskere, NGO’er og tænketanke karakteriseres som skattely.

Kortlægningen er lavet af Oxfam Ibis for Altinget. Herunder er overblikket over de forskellige selskabers største ejere.

Aleris

Mens Aleris indgår i en koncern, som har den internationale kapitalfond Triton Partners som eneejer, så ejer Triton også en fjerdedel af Altidens svenske moderselskab, Ambea.

Aleris solgte i 2018 sine aktiviteter på social- og plejeområdet i Norden til Ambea, der også dengang var havde Triton som medejer.

Året efter købte Triton Aleris fra den kendte svenske Wallenberg-families forretningsimperium. Det skete gennem en anden af Tritons fonde, som også er forankret på Jersey.

Ifølge fakturadata fra Udbudsvagten købte offentlgie myndigheder ydelser hos Aleris Hamlet Hospitaler og Aleris Hamlet Ringsted for lidt over 210 millioner kroner i 2019.

 

Altiden

 

 

I 2019 overtog den svenske koncern Ambea aktiviteterne på handicap- og ældreområdet fra Aleris Omsorg og samlede dem i det danske selskab Altiden Omsorg. Ambea en af Nordens ledende private aktører inden for omsorgssektoren.

Efterfølgende har Altiden opkøbt to større sociale virksomheder i København – Vivamus og Casablanca Bo  & Erhverv – og i januar 2021 indgik Altiden aftale med Ekko Fonden om at overtage fondens botilbud. Altiden Omsorg fakturede i 2019 landets kommuner for 312 millioner kroner.

Regnes årets omsætning for de tilkøbte virksomheder med, så lyder det samlede beløb for 2019 på lidt over 600 millioner kroner.

Team Olivia

Den stiplede linje fra Team Olivias svenske moderselskab og kapitalfonden Procuritas viser, at det ikke har været muligt via internationale virksomhedsregistre at spore, om der indgår mellemliggende selskaber i ejerkæden. 

Olivia Danmark opstod i 2013, da den svenske koncern Team Olivia overtog Handicaphjælp Danmark. Olivia Danmark overtog i 2017 Behandlingsstederne Søbæk og Søbæk Skole og har tidligere købt Focus People, der arbejder med hjælp og støtte til borgere med handicap, herunder ikke mindst BPA.

Olivia Danmark er ejet af Team Olivia Danmark, som er ejet af svenske Team Olivia AB. Team Olivia AB har kapitalfonden Procuritas som sin primære ejer med en andel på 63,9 procent.

Team Olivia fakturerede i 2019 for 450 millioner kroner til landets kommuner i 2019.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00