Se pressemødet: Bred alliance vil udbygge København med ni kunstige øer

Erhvervsminister Rasmus Jarlov ( K) og Hvidovre-borgmester Helle Adelborg (S) præsenterede en udbygning af Avedøre til nye industrigrunde i hovedstaden. Se hele pressemødet her.  

BYUDVIKLING: Analyser peger på, at nye holme ved Hvidovre kan bidrage med vækst og jobs. Parterne bag projektet har dog ikke undersøgt omkostningerne endnu, men håber på, at det er selvfinansierende.  

Regeringen, oppositionen støttepartiet, industrien, fagbevægelsen og pensionskassen dannede den støttende krans bag Hvidovre-borgmester Helle Adelborg (S) mandag formiddag, da hun søsatte en ny vision for hovedstaden. 

Projektet har fået navnet "Holmene".

Det drejer sig om at bygge ni nye øer ud for Avedøreværket, som skal give hovedstaden plads til nye industriområder, mere natur samt rekreative områder for beboere i området. 

”Holmene bliver både en perle, hvor borgerne kan nyde og udforske naturen, og det bliver hovedstadens grønne vækstmotor og internationale vartegn," siger Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre. 

Hvad koster det? 
Hvidovre Kommune har arbejdet på projektet i tre år. Mandagens visionsfremlæggelse er således kulminationen på arbejdet, og i den forbindelse har parterne fået udarbejdet analyser, som belyser fordelene ved projektet.

Analyser fra blandt andet Deloitte viser, at Holmene kan skabe op til 12.000 nye arbejdspladser og op mod 30.000 nye jobs samt en BNP-vækst på 54 milliarder kroner i afledte effekter.

Der er dog ingen prisseddel på projektet endnu. Den del er ikke blevet belyst i det indledende arbejde. 

Idéen er dog, at projektet skal finansieres ved salg af byggegrunde og de penge, som man får ved at modtage jord fra byggeprojekter, sagde både Hvidovres borgmester og erhvervsministeren. 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) forklarede i samme ombæring, at regeringen ikke har konkret finansiering i bagagen til projektet. 

"Når vi kommer længere frem i projektet, så skal der laves et mere detaljeret budget, og så er det vigtigt, at alle sidder med," sagde Jarlov. 

Er der behov for det? 
Både erhvervsminister Rasmus Jarlov og DI var begejstrede over udsigten til industrigrunde tæt på hovedstaden, som begge parter mener er en mangelvare i hovedstaden. 

Rasmus Jarlov havde dog øjensynligt svært ved at dokumentere en stor efterspørgsel på industrigrunde og begrundede sin fornemmelse for efterspørgselen af disse med: "Når vi sidder og kigger på planlægningen, som er en del af det her store hovedstadarbejde, så mangler der plads til industri," sagde ministeren.

Den udlægning erklærede DI's Poul Skadhede sig enig i og fremhævede samtidigt, at erhvervslivet i hovedstaden er snævert sammensat med for lidt industri.

Derudover lagde Poul Skadhede vægt på, at der kommer 10.000 nye borgere til hovedstaden om året, som skal have et job, og der er en ambition om at tiltrække udenlandsk virksomheder til området. 

"Det går godt for dansk erhvervsliv, vi vokser, så jeg er ikke bekymret for det her," sagde Poul Skadhede, DI. 

Efter planen skal Holmene står klar i 2040.  

Første skridt er dog en VVM-undersøgelse, slog Hvidovre-borgmester Helle Adelborg afsluttende fast. 

Forrige artikel Regeringen afsætter millioner til bedre uddannelse af pædagoger Regeringen afsætter millioner til bedre uddannelse af pædagoger Næste artikel Med 22 forslag vil regeringen forbedre offentlig ledelse Med 22 forslag vil regeringen forbedre offentlig ledelse
Nye tal: Kommuner afsætter flere penge til udsatte og ældre

Nye tal: Kommuner afsætter flere penge til udsatte og ældre

BUDGET: Kommunerne løfter budgetterne til udsatte børn og voksne med handicap. Men også de ældre er blevet prioriteret lokalt, viser gennemgang af budgettal. Oven i det kommer penge fra Folketinget til daginstitutioner og ældrepleje.