Debat

Replik fra Skanderborgs borgmester: Hovedstadskommuner bruger misvisende tal

REPLIK: Har København det sjettelaveste eller femtehøjeste serviceniveau i Danmark? Det sidste, svarer Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde (S), og kalder hovedstadens beregninger for “teori uden hold i virkeligheden”.

TALKRIG: Faktiske regnskabstal viser, at serviceniveauet i København er landets femtehøjeste, skriver Jørgen Gaarde (S), borgmester i Skanderborg Kommune.
TALKRIG: Faktiske regnskabstal viser, at serviceniveauet i København er landets femtehøjeste, skriver Jørgen Gaarde (S), borgmester i Skanderborg Kommune.Foto: Colourbox.com
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Gaarde (S)
Borgmester, Skanderborg Kommune

I stedet for at bruge teoretiske beregninger bør diskussionen om rimelig udligning tage udgangspunkt i faktiske regnskabstal.

Et af hovedstadskommunernes argumenter i debatten om udligning mellem kommunerne er, at serviceniveauet er lavere i hovedstaden end i resten af landet.

Argumentationen bygger på Indenrigsministeriets nøgletal for det beregnede serviceniveau.

Fakta

RimeligUdligning.nu

En sammenslutning af de seks østjyske kommuner Favrskov, Hedensted, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs og Odder med deres borgmestre i spidsen.

Siden 2009 har de lavet talrige økonomiske analyser af det kommunale udligningssystem.

Læs mere her:

Men det tal giver ikke et korrekt billede af kommunernes reelle serviceniveauer. Det dokumenterer blandt andet rapporten 'Kommunernes beregnede serviceniveau' lavet af RimeligUdligning.nu.

Intet hold i virkeligheden
Tallene bygger på nogle teoretiske beregninger uden hold i virkeligheden. Eksempelvis siger nøgletallene, at serviceniveauet i København er landets sjettelaveste.

I stedet for at bruge teoretiske beregninger bør diskussionen om rimelig udligning tage udgangspunkt i faktiske regnskabstal.  

Jørgen Gaarde (S)
Borgmester, Skanderborg Kommune

Men tager man udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets faktiske regnskabstal (www.noegletal.dk) for de tre store serviceområder pasning, skole og ældreomsorg, kan man se, at Københavns Kommune reelt bruger langt flere penge per indbygger i målgrupperne end eksempelvis Odder og Skanderborg kommuner.

Faktisk ligger Københavns Kommune over landsgennemsnittet. De beregninger, som Favrskov, Hedensted, Odder, Silkeborg, Syddjurs og Skanderborg kommuner i fællesskab har lavet, viser, at serviceniveauet i København i virkeligheden er landets femtehøjeste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Gaarde

Fhv. Borgmester (S), Skanderborg Kommmune
lærer (Marselisborg Seminarium. 1975)

0:000:00