Smal udligningsaftale på plads

AFTALE: Regeringen og støttepartiet Enhedslisten er blevet enige om at justere det kommunale udligningssystem. Der er ekstra penge til kommuner med socialt belastede familier, og der oprettes en pulje på 400 mio. kr. til sociale formål i områder med store sociale problemer.
Foto: NASA
Lasse Lange

Det kommunale udligningssytem justeres med virkning fra 1. januar 2013.

Det er regeringen og Enhedslisten enige om efter bare tre dages forhandlinger.

"Vi har lavet en aftale med Enhedslisten om at justere vores udligningssytem, så det bliver mere socialt rimeligt," siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Modellen er kun ændret en smule i løbet af de tre dage lange forhandlinger mellem regeringen og Enhedslisten, der trådte til, da de langtrukne forhandlinger mellem regeringen og VKO strandede. Alligevel er støttepartiet godt tilfreds.

Fakta
Sagen kort
  • Regeringen har siden påske forhandlet med V, K og DF om en justering af udligningssystemet.
  • V og K forlod forhandlingerne i starten af maj.
  • Regeringen forhandlede i sidste uge videre med DF og udbad sig derefter en tænkepause.
  • Mandag indkaldte regeringen Enhedslisten til forhandlinger, og onsdag blev de så enige.
  • Processen med at justere udligningssystemet blev igangsat af VK-regeringen i 2009.

Kilde: Altinget | Kommunal

"Vi syntes, at det var godt, det der lå på bordet, for det trak i den rigtige retning. Men vi ville gerne sikre, at de kommuner, der har flere velstillede borgere og færre sociale problemer, de skal betale lidt mere, og det er lykkedes," siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen. 

Ny social pulje
Justeringerne tager som ventet udgangspunkt i det såkaldte finansieringsudvalgs model 3, der flytter 400 mio. kr. fra by til land. Samtidig pilles der ved en række uhensigtsmæssigheder, der blandt andet betød, at au pair-piger gav ret til udligningspenge.

Desuden oprettes der en ny social særtilskudspulje på 400 mio. kr. til kommuner med mange hjemløse, misbrugere og andre sociale problemer.

Ændringerne træder i kraft 1. januar 2013, dog med en overgangsordning for de kommuner, der taber mest på justeringen.

Som en del af aftalen får de kommuner, der mister penge, også mulighed for at hæve skatten en smule. Kommuner, der sænker skatten, vil blive delvist kompenseret.

Forligsbrud?
Med aftalen om udligning med Enhedslisten bryder regeringen et forlig med VKO, mener oppositionen.

Det har Margrethe Vestager afvist. Direkte adspurgt, hvorfor der er blevet snakket om forligskreds, når oppositionen er blevet indkaldt til forhandlinger, siger Vestager:

"Jo jo, men ikke med vetoret."

Altinget | Kommunal har tidligere beskrevet, hvordan forligsekspert Aage Frandsen, tidligere MF for SF, mener, at udligningssystemet er forligsbelagt. 

Dokumentation
  • To nye kriterier bliver indført for at ramme kommunernes udgifter på det specialiserede socialområde mere præcist, nemlig "Børn af enlige forsørgere" og nomadefamilier.
  • Boligstøttekriteriet, der har været kritiseret af flere kommuner, bliver justeret. Det samme gør kriterierne "familier i visse boligtyper", "personer med lav indkomst", "fald i befolkningstallet" og "børn i familier med lav uddannelse".
  • Der bliver indført en mere korrekt indregning af skatteindtægter fra landbrugsjord.Der vil fortsat være en særtilskudspulje på 400 mio. kr. til kommuner med særlige økonomiske udfordringer, men der sker en forenkling af særtilskudspuljerne for at mindske udgifter til administration.
  • Der oprettes en helt ny social særtilskudspulje på 400 mio. kr.
  • Tilskuddet til kommuner med øer og færgedrift bliver øget med 15 mio. kr.
  • Finansieringsudvalget skal fortsat arbejde med udligningssystemet, bl.a. med en analyse vedr. udlændinge og kommunernes mulighed for at skabe vækst og nye arbejdspladser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet, forperson, Verdens Bedste Nyheder
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

0:000:00