Styrelsesdirektør gør status efter fem år med risikobaserede tilsyn

Upopulære tiltag som sanktioner er nødvendige for at holde et højt niveau af patientsikkerhed alle steder i sundhedsvæsenet, mener Anette Lykke Petri. I anledning af en ny rapport gør styrelsesdirektøren status over fem år med tilsyn.

Politikere skal overveje, om Styrelsen for Patientsikkerhed skal bruge flere kræfter på de reaktive tilsyn, for der finder de ofte de største problemer, siger styrelsesdirektør Anette Lykke Petri.
Politikere skal overveje, om Styrelsen for Patientsikkerhed skal bruge flere kræfter på de reaktive tilsyn, for der finder de ofte de største problemer, siger styrelsesdirektør Anette Lykke Petri.
Signe Løntoft

92 procent af de behandlingssteder, der har haft et planlagt tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed, har ingen eller mindre problemer med patientsikkerheden.

Men 7 procent vurderes at have større problemer, og 1 procent af stederne har kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden.

Fakta

Sådan vurderes behandlingsstederne

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer ved et tilsyn behandlingsstederne på baggrund af en række målepunkter. Hvert enkelt målepunkt vurderes enten som opfyldt, ikke opfyldt eller ikke aktuelt for det enkelte behandlingssted.

På baggrund af de samlede fund placeres behandlingsstederne i én ud af fire mulige kategorier:

• Kategori 0: Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden
• Kategori 1: Mindre problemer af betydning for patientsikkerheden
• Kategori 2: Større problemer af betydning for patientsikkerheden
• Kategori 3: Kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden

Kategorierne er udtryk for konklusionen på et tilsynsbesøg. De er altså udtryk for, i hvilket omfang styrelsen vurderer, at der er patientsikkerhedsmæssig risiko eller fare forbundet med forhold på et behandlingssted.

Hvis de sundhedsmæssige forhold er til fare for patientsikkerheden, kan styrelsen give et påbud, hvor der opstilles krav til det pågældende behandlingssted. Styrelsen kan også give påbud om midlertidigt at indstille virksomheden helt eller delvist.

Kilde: Rapporten 'Det risikobaserede sundhedsfaglige tilsyn 2017-2021'

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00