Debat

Tryghed kræver forpligtelse af kommunalt samarbejde

DEBAT: Kommunalt samarbejde bør være en lovgivningsmæssig forpligtelse på handicapområdet, opfordrer formand for Danske Handicaporganisationer Stig Langvad. På den måde kan kvaliteten af tilbuddene og trygheden hos handicappede sikres, skriver han.
Foto: stiglangvad.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer.

Det er glædeligt, at Kommunernes Landsforening (KL) nu opfordrer kommunerne til at samarbejde på de dele af handicapområdet, hvor den enkelte kommune ikke har nok viden om, hvad der skal til.

De nye vinde fra KL fremgår både af deres nylige udspil på hjerneskadeområdet og af de seneste dages mediefokus på kommunernes manglende hjælp og støtte til børn med handicap.

Men kommunerne har nu haft fem år til at løfte opgaverne, og erfaringerne viser, at de ikke har formået at samarbejde ad frivillighedens vej. Resultatet er, at mange borgere med handicap ikke får de nødvendige tilbud. Det er både skidt for borgernes livskvalitet og for samfundsøkonomien, fordi borgerne risikerer at blive mindre selvhjulpne og måske mister fodfæste på arbejdsmarkedet.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

KL’s gode intentioner og målsætninger er derfor heller ikke tilstrækkelige til at sikre den nødvendige tryghed for de borgere, der er helt afhængige af kommunernes indsatser – og som desværre er blevet svigtet i forbindelse med kommunalreformen.

Heldigvis er regeringen netop nu i gang med at evaluere kommunalreformen, og politikerne har mulighed for at rette op på problemerne. En mulighed, som ikke må forpasses. Og opgaven er blevet en hel del lettere nu, hvor kommunerne åbent har erkendt problemerne og lægger op til øget samarbejde.

Men kommunerne har nu haft fem år til at løfte opgaverne, og erfaringerne viser, at de ikke har formået at samarbejde ad frivillighedens vej. Resultatet er, at mange borgere med handicap ikke får de nødvendige tilbud.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer

I handicaporganisationerne går vi ud fra, at KL nu er indstillet på at give borgerne den nødvendige tryghed. Dermed forventer vi også, at KL støtter op om en egentlig lovgivningsmæssig forpligtelse, der både skal sikre samarbejde, vidensdeling og dynamisk udvikling på de områder, hvor kvalitet i indsatserne forudsætter et vist befolkningsgrundlag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stig Langvad

Projektkoordinator, Dansk Handicap Forbund
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1984)

0:000:00