Tvivl om national minimumsnormering

BØRN: Et loft over antallet af børn per pædagog skal gælde på kommuneniveau, siger Margrethe Vestager (R). Det undrer Enhedslisten, der mener, at minimumsnormeringer skal fastsættes centralt og være de samme over alt. Regeringen er ved at udvande begrebet, siger forældre.

Når det står indskrevet i regeringsgrundlag, er det jo, fordi man ønsker at lovgive om området. Så er det jo national lovgivning. Så er det ikke en lovgivning, der kun gælder for nogle kommuner. Det kunne godt lyde hen i retning af, at begrebet minimumsnormeringer er ved at blive udvandet

Lars Klingenberg
Formand, Forældrenes Landsorganisation
Fakta

Det står der i regeringsgrundlaget om minimumsnormeringer

Børn har brug for tryghed, udfordring, leg, samvær med voksne  – ikke blot opsyn. Mange forældre har gennem flere år oplevet, at kvaliteten af dagtilbuddene er blevet udhulet, så der i dag er flere børn for hver voksen, og at pædagogerne i øvrigt anvender en større del af deres tid på aktiviteter, der ikke er vendt mod børnene.

Regeringen ønsker derfor, at kvaliteten af dagtilbuddene øges, eksempelvis ved at der stilles krav om minimumsnormeringer 

Det står der i finanslovsaftalen om minimumsnormeringer

Regeringen og Enhedslisten er enige om, at der er brug for dagtilbud af høj kvalitet. Parterne er derfor enige om at prioritere 500 mio. kr. til bedre normeringer i dagtilbud fra 2013 og frem ...

Regeringen udmønter de afsatte midler i aftalen om kommunernes økonomi for 2013. Samtidig vil regeringen drøfte med kommunerne, hvordan de afsatte midler kan øge kvaliteten på dagtilbudsområdet, blandt andet ved at der over tid stilles krav om minimumsnormeringer.

Regeringen og Enhedslisten har vidt forskellige udlægninger af, hvordan man skal læse en central passage i finanslovsaftalen.

Det fremgår af et svar som økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) gav i Folketinget i sidste uge. Her gentog hun flere gange, at minimumsnormeringerne skal laves ”på kommuneniveau”.

”Det er vigtigt, at man inden for kommunen kan sige, at der er forskellige behov rundt omkring. Det skyldes, at vores daginstitutioner og dagpasning ligger på forskellige adresser og i forskellige boligkvarterer. Nogle steder bor folk tæt, andre steder bor de længere fra hinanden. Det, tror jeg, er en væsentlig kommunal prioritering," sagde Margrethe Vestager.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00