Ung borgmester trodser S-nedtur: Fordobler stemmetal og sikrer opsigtsvækkende sejr i Holbæk

Med en massiv fremgang til Socialdemokratiet og borgmester Christina Krzyrosiak Hansen sidder partiet nu på et absolut flertal i Holbæk Kommune. Den unge S-borgmester slår samtidig rekord med antallet af personlige stemmer. Lær hende bedre at kende her.   

28-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S) har en stor stjerne i Socialdemokratiet. Her ses hun på talerstolen ved partiets kongres i 2018. 
28-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S) har en stor stjerne i Socialdemokratiet. Her ses hun på talerstolen ved partiets kongres i 2018. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Kommunal- og regionalvalget 2021 har kastet mange opsigtsvækkende resultater af sig.

Ét af de mest iøjnefaldende finder man i Holbæk Kommune – også selvom der hverken er tale om et magt- eller borgmesterskifte.

På trods af tilbagegang på landsplan og tæsk i storbyerne har Socialdemokratiet nemlig i den grad fået noget at juble over i sjællandskommunen.

Jeg havde aldrig nogensinde regnet med det her resultat.

Christina Krzyrosiak Hansen (S)
Borgmester, Holbæk Kommune

Med den unge S-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen i spidsen har partiet fordoblet stemmetallet fra 2017 og fået absolut flertal i byrådet. 58,9 procent af kommunens borgere har stemt på Socialdemokratiet, hvilket resulterer i en fremgang på hele 30,2 procentpoint.

De personlige stemmetal viser samtidig, at den 28-årige borgmester kan tilskrives en stor del af ansvaret for sejren.

Christina Krzyrosiak Hansen har fået 18.590 ud af partiets 23.586 stemmer og kommunens i alt 40.511 afgivne stemmer. Det svarer til knap 46 procent af alle kommunens stemmer, hvilket er rekordhøjt ved dette valg. 

”Jeg er så utrolig glad, stolt og rørt. Jeg vil gerne takke alle borgerne for den tillid, de har vist mig. Det er helt utroligt,” sagde S-borgmesteren til TV2 ØST i nat og fortsatte:

”Jeg havde aldrig nogensinde regnet med det her resultat. Og jeg tror – for at være helt ærlig – heller ikke rigtigt, at jeg har forstået det endnu.”

Ansigtet på forandring

Christina Krzyrosiak Hansen trak også overskrifter tilbage i 2017, da hun som 24-årig blev den yngste borgmester i Danmark nogensinde.

Her fravristede hun borgmesterposten fra Venstres Søren Kjærsgaard og fik store roser med på vejen.

Hun er en lysende politisk stjerne, der godt kan nå helt til tops – også i Statsministeriet,

Troels Mylenberg i 2017
Daværende politisk kommentator

”Hun kan sælge sand i Sahara. Du er ikke i tvivl om, hvad hun kan, og hvad hun vil. Hun har en klæbehjerne, som gør, at hun kan huske tal og alt muligt andet. Du kan ikke slå hende ud på fakta,” lød det fra kredsformand Erik Just Pedersen i et interview med Ritzau.

”Hun er en lysende politisk stjerne, der godt kan nå helt til tops – også i Statsministeriet,” supplerede daværende politisk kommentator Troels Mylenberg over for BT.

Selv var hun da heller ikke bange for at tage ansvaret og forventningerne på sig i 2017.

”Jeg kan blive ansigtet på en forandring, for Holbæk trænger til forandring. Det går ikke særlig godt. Jeg har en vigtig opgave, og som 24-årig kvindelig politiker har jeg et ansvar for at være et forbillede,” sagde hun i programmet ”Hvem er du!” på TV2 ØST.

Blå bog - Christina Krzyrosiak Hansen

Født den 24. november 1992 i Holbæk.

  • Student fra Stenhus Gymnasium, 2011
  • Bachelor i sociologi fra Københavns Universitet, 2018

Politisk karriere

  • Borgmester i Holbæk Kommune siden 1. januar 2018
  • Medlem af Holbæks kommunalbestyrelsen siden 2013
  • Formand for DSU i Holbæk i 2012
  • Medlem af DSU og Socialdemokratiet siden 2010

Begge Christina Krzyrosiak Hansens forældre er socialdemokrater, og faderen arbejdede tidligere i fagbevægelsen.

Privat danner hun par med SF's gruppeformand i Folketinget Jacob Mark. Parret er forlovede.

Kærlighed til lokalpolitik

Allerede dengang var Christina Krzyrosiak Hansen dog ikke ny i politik.

Den unge S-borgmester er født og opvokset i Holbæk – som enebarn, men med to plejebrødre i et hjem, hvor begge forældrene havde Socialdemokratiet skrevet i partibogen.

I sin folkeskoletid sad hun i skolebestyrelsen på Østre Skole, og i gymnasieårene meldte hun sig så også selv ind i Socialdemokratiet.

Og efter gymnasietiden gik hun så skridtet videre.

Mens vennerne flyttede til København, blev Christina Krzyrosiak Hansen boende i Holbæk og besluttede sig for at stille op til kommunalvalget i 2013.

Nogen siger, hun er en gammel kvinde i en ung krop. Det er nok at strække den for langt, men hun er meget moden og har en stor kærlighed til lokalpolitik.

Kaare Dybvad Bek (S) i 2018
Bolig- og indenrigsminister

På trods af sine blot 20 år blev hun valgt ind i byrådet med fjerde flest stemmer af alle S-kandidater. Sideløbende med sine sociologi-studier på Københavns Universitet blev hun i løbet af perioden yderligere valgt som partiets gruppeformand i kommunen.

”Christina er og var meget pragmatisk, hun står ikke og harcelerer. Nogen siger, hun er en gammel kvinde i en ung krop. Det er nok at strække den for langt, men hun er meget moden og har en stor kærlighed til lokalpolitik,” sagde den nuværende bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S), der selv er valgt i Holbæk og kender Christina Krzyrosiak Hansen indgående, til DR i 2018

Stærk kommunikatør

Siden valget i 2017 har S-borgmesteren flere gange gjort sig bemærket for sin måde at være borgmester på.

Christina Krzyrosiak Hansen har blandt andet indført en fast praktikdag, sådan at hun hver tirsdag rykker ud i kommunen for at få indblik i borgernes dagligdag. Hun har ligeledes med jævne mellemrum rykket borgmesterkontoret ud i kommunens byer.

Politisk har hun sørget for at gøre Holbæk til en frikommune med adgang til at eksperimentere med folkeskolen, og så har hun sammen med et bredt flertal i kommunen fået flere i arbejde og rettet op på økonomien.

Vi bliver kun bedre og klogere af at lytte til de folk, der er omkring os, og det værdsætter jeg meget højt.

Christina Krzyrosiak Hansen (S) i 2019
Borgmester, Holbæk Kommune

Det er dog særligt hendes evner til at kommunikere lokalpolitik, der har gjort hende populær i Holbæk Kommune og bemærket i resten af landet.

Så sent som i september 2021 var hun nomineret til Altingets Ting-pris, og tilbage i 2019 vandt hun som den første lokalpolitiker nogensinde Folkemødets Dialogpris, der gives til en politiker, der er god til at lytte, indgå i dialog og lade sig påvirke af debatten.

”Jeg repræsenterer 72.000 borgere i Holbæk Kommune, og jeg har en pligt til at være til stede for dem og være der, hvor de er. Det handler både om at være lokalt blandt befolkningen, men også at tage ud til forskellige arbejdspladser og institutioner og have en ærlig tilgang til, at vi politikere ikke ved alting. Vi bliver kun bedre og klogere af at lytte til de folk, der er omkring os, og det værdsætter jeg meget højt,” sagde S-borgmesteren i den anledning.

Bred konstituering trods flertal

Nu kan Christina Krzyrosiak Hansen så tage hul på sin anden borgmesterperiode i Holbæk Kommune.

I 2017 blev hun valgt med opbakning fra DF, SF og Enhedslisten, men med den enorme fremgang ved tirsdagens valg kan Socialdemokratiet denne gang danne flertal alene.

Det har borgmesteren dog ikke valgt at gøre.

Klokken lidt i to natten til onsdag meddelte Christina Krzyrosiak Hansen således, at Socialdemokratiet, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF igen udgør konstitueringen i kommunen.

Det var også planen tidligere på aftenen, da valgresultatet lå klar.

”Det kan godt være, at vi har flertallet alene, men vi kommer til at samarbejde med flere partier. Jeg har garanteret, at jeg vil sikre et bredt samarbejde, og det vil jeg også gøre nu,” sagde borgmesteren tidligere på natten til TV2 ØST.

Få overblik over alle resultaterne fra kommunalvalget her.

Artiklen er opdateret klokken 14.23 med de personlige stemmetal.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

Troels Mylenberg

Nyhedsvært, TV 2, fhv. politisk redaktør, TV 2
journalist (DJH 1997)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024