Debat

V-borgmester: Kig mod København, hvis I vil have flere unge i job

REPLIK: Formanden for DUF efterspørger en realisering af Disruptionsrådet anbefalinger til at få flere unge ind på arbejdsmarkedet. Men han kan bare se på Københavns Kommune, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Københavns Kommunes succes er et resultat af en tro på, at der faktisk er et væsentligt potentiale for at rykke de unge tættere på uddannelse og job, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.<br>
Københavns Kommunes succes er et resultat af en tro på, at der faktisk er et væsentligt potentiale for at rykke de unge tættere på uddannelse og job, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard.
Foto: ritzau/Niels Ahlmann Olesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune

Nu skal Disruptionsrådets anbefalinger omsættes til virkelighed og må ikke blive en sludder for en sladder.

Sådan skriver Kasper Sand Kjær, formand for DUF og medlem af regeringens Disruptionsråd, her i Altinget.

Rådet har i sin endelige rapport udsendt 15 sigtelinjer, og en af dem siger, at alle unge skal med i fællesskabet og enten være i gang med en uddannelse eller have en fast tilknytning til arbejdsmarkedet.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det kan jeg kun være enig i, men nu venter den svære del af festen, nemlig udmøntningen i virkeligheden. Og her kan jeg kun anbefale Kasper Sand Kjær og andre at skele til den virkelighed, der hedder København.

Markant fald i unge uden job eller uddannelse
For i hovedstaden har vi for alvor knækket nødden for de unge uden uddannelse eller job.

Først gør vi en indsats for at ”vende” de unge i døren ved at vejlede dem til uddannelse eller arbejde, før de overhovedet søger ydelse. Flere har nemlig kun brug for et godt råd, før de er videre.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns Kommune

Antallet af uddannelseshjælpsmodtagere, som er unge under 30 år, der ikke har gennemført en erhvervsuddannelse eller en videregående uddannelse, er faldet markant i København i de sidste fire år.

Faktisk er gruppen næsten halveret i perioden, og det fald er langt større end den udvikling, der er sket i de fem andre store byer i Danmark, som vi normalt sammenligner os med.

Så det er vi lidt stolte af. Men hvad er columbusægget, som har givet denne udvikling, og som andre kan lære af?

Et godt råd kan gøre forskellen
Som udgangspunkt er det et resultat af en række politiske aftaler og strategiske valg, vi har taget, og en tro på, at der faktisk er et væsentligt potentiale for at rykke de unge tættere på uddannelse og job.

Først gør vi en indsats for at ”vende” de unge i døren ved at vejlede dem til uddannelse eller arbejde, før de overhovedet søger ydelse. Flere har nemlig kun brug for et godt råd, før de er videre.

For de unge, der søger ydelse, har vi en bred vifte af tilbud, afhængig af situation og behov.

Hvis vi vurderer, at den unge kan starte i uddannelse eller arbejde med det samme, så har vi nytteindsats eller en virksomhedspraktik klar, indtil Anders eller Fatima starter på uddannelse eller tager et job.

Tæt samarbejde
Hvis der skal lidt mere til, før den unge kan starte i uddannelse, har vi et tæt samarbejde med erhvervsskoler og voksenuddannelsescentret om brobygning til uddannelse, hvor de unge får den indsats, de har behov for, ude på skolerne.

Det afklarer og motiverer og skaber den selvtillid, der kan sende en videre i uddannelse og arbejde.

For de unge, hvor der skal endnu mere til, har vi et bredt net af leverandører, som leverer skræddersyede indsatser til hver enkelt ung ud fra den unges behov og muligheder i forhold til uddannelse.

Så hvis man vil se anbefalingerne i virkeligheden, så kom endelig til København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00