Venstre presser regeringen for svar om offentlig erhvervsaktivitet

AFTALEBRUD: Mens erhvervsministeren skal i samråd, er finansministeren tavs om kritik af regeringens retræte fra aftale om offentlig erhvervsvirksomhed. Samtidig skaber ny afgørelse fra indenrigsministeren vrede i Østjylland.

Et samarbejde mellem Randers og Norddjurs Kommune om mad til ældre er netop blevet kendt i strid med reglerne om offentlig erhvervsaktivitet af Social- og Indenrigsministeriet.
Et samarbejde mellem Randers og Norddjurs Kommune om mad til ældre er netop blevet kendt i strid med reglerne om offentlig erhvervsaktivitet af Social- og Indenrigsministeriet.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er klart, at hvis ikke vi kan få regeringen tilbage på den kurs, vi har aftalt, så kan det her også komme til at involvere finansministeren.

Torsten Schack Pedersen (V)

Regeringen skal ikke slippe afsted med at løbe fra sit håndslag på at sikre bedre klageadgang og skærpede regler om prissætning, når kommuner løser opgaver, som alternativt kunne varetages af private virksomheder.

I hvert fald ikke hvis det står til Venstre, der i regi af VLAK-regeringen indgik en delaftale på området med Socialdemokratiet, Radikale og Dansk Folkeparti i foråret 2018.

En aftale hvis aktuelle status er uafklaret, efter regeringen sidst i oktober undsagde en central del. Nemlig et nyt klagenævn for erhvervsaktivitet.

Dokumentation

Sagen kort

I januar 2017 iværksatte regeringen et servicetjek af offentlig erhvervsaktivitet.

I september 2017 præsenterede regeringen udspillet 'fair og lige konkurrence', som har til hensigt at skærme private virksomheder fra skævvridende konkurrence fra offentlige myndigheder.

Regeringen ønskede med sit udspil at lave en egentlig lov for kommunal og regional erhvervsaktivitet og i den forbindelse at begrænse muligheden for offentlige myndigheder til at udføre erhvervsaktivitet.

I april indgik regeringen, DF, Radikale og Socialdemokratiet en delaftale på området, som dog ikke indebar en ny lov om offentlig erhvervsaktivitet.

I stedet blev det videre arbejde med den nye lovgivning henvist til et udvalg bestående af embedsmænd fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, Erhvervsministeriet og Finansministeriet (formand). Herudover deltog også repræsentanter fra KL, Danske Regioner, DI og Dansk Erhverv.

Arbejdsgruppen afleverede sin rapport i august 2018, men det lykkedes ikke den tidligere regering at sikre bred forhåndsopbakning til de konkrete lovforslag, der skulle føre arbejdsgruppens anbefalinger og elementerne i delaftalen ud i livet.

De tre lovforslag blev sendt i høring i marts 2019, men på grund af det efterfølgende folketingsvalg blev forslagene aldrig fremsat.

Da den  nye S-regering i begyndelsen af oktober præsenterede sit første lovprogram var ingen af de tre lovforslag imidlertid at finde. Og sidst i oktober gjrode erhvervsminister Simon Kollerup (S) det i Børsen klart, at regeringen lægger op til at droppe det ellers aftalte klagenævn for offentlig erhvervvsaktivitet. 

Kilde: Finansministeriet m.fl.


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00