Debat

Visionerne skal på dagsordenen

DEBAT: Det er tid til en debat om, hvilke visioner der skal drive kommunerne, mener KL's formand Erik Nielsen (S). Borgerinddragelse og inspiration på tværs af kommuner er oplagte indspark.
Formanden for KL, Erik Nielsen, synes, visionsarbejdet bør været et vigtigt punkt på dagsordenen i de nye byråd.
Formanden for KL, Erik Nielsen, synes, visionsarbejdet bør været et vigtigt punkt på dagsordenen i de nye byråd.Foto: Rødovre Kommune
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Erik Nielsen
Formand for KL 

Et nyt år er begyndt. Knap 2500 kommunalpolitikere har sat sig i stolen i de 98 byrådssale og taget hul på en ny valgperiode. 

Der bliver masser at se til – og der skal helt sikkert også formuleres nye visioner. I disse år er der virkelig gode grunde til at sætte visionsarbejdet på dagsordenen. 

Alene den stramme økonomi gør, at det er helt nødvendigt, at der tænkes i nye veje og nye løsninger. 

Der skal derfor arbejdes med innovation, så vi kan gøre tingene på nye, bedre og også gerne billigere måder. 

Fakta

Der har netop været kommunalvalg, og de nye kommunalbestyrelser er netop tiltrådt første januar og skal nu forfølge deres politiske ambitioner de næste fire år.

Valgløfter og visioner skal indfries, men kommunalpolitik bliver ofte beskrevet som meget teknisk, pragmatisk og konsensusorienteret.

Er der overhovedet plads til visioner i kommunalpolitik, og hvilke visioner bør i så fald forme kommunerne de næste fire år?

Altinget | Kommunal har spurgt eksperter, lokalpolitikere og andre aktører om deres bud på visionernes rolle i fremtidens kommunalpolitilk.

Ønsker du at deltage i debatten, kan du sende dit indlæg til redaktøren for Altinget | Kommunal, Kim Rosenkilde Nielsen.

Mail: [email protected] 

Vi er nødt til at overveje, hvordan vi vil bruge den nye velfærdsteknologi i opgaveløsningen, og hvordan vi kan tilrettelægge arbejdet mere effektivt – alt sammen for at kunne give borgerne den bedst mulige service.

Visioner kræver borgerinddragelse
Vi skal også arbejde med nye måder at spille sammen med borgerne på. Den høje valgdeltagelse ved kommunalvalget vidner om stor opbakning til det lokale demokrati. Men den høje valgdeltagelse forpligter også.

Netop i disse måneder lægges de første spor for arbejdet i de nye kommunalbestyrelser. Det er vigtigt, at vi fra begyndelsen får skabt et godt afsæt for de nødvendige visionsdebatter.

Erik Nielsen (S)
Formand for KL

Lokaldemokrati er meget mere end et kryds på valgdagen. Vi skal have alle gode kræfter til at spille sammen, når der skal findes nye veje og muligheder i udviklingen af kommunen og den lokale velfærd. Inddragelse af borgerne er helt afgørende.

Det er en del af alle politikeres DNA at gøre en forskel, at udvikle og sætte retning. 

Vi er drevet af visioner og ideer om, hvordan kommunen skal udvikle sig, hvilke tilbud der skal være til de ældre borgere, hvordan folkeskolen skal sikre, at børnene får et solidt grundlag for at klare sig i fremtiden, hvilke kulturtilbud vi skal tilbyde borgerne, hvordan vi tiltrækker borgere og virksomheder til kommunen, osv. osv.

Netop i disse måneder lægges de første spor for arbejdet i de nye kommunalbestyrelser. Det er vigtigt, at vi fra begyndelsen får skabt et godt afsæt for de nødvendige visionsdebatter. Visionsdebatter, som efterfølgende konkretiseres i handlinger til gavn for borgerne.

Kommunerne lærer af hinanden
Arbejdet med at omsætte de politiske visioner til konkrete daglige handlinger er mindst lige så vigtigt som det at formulere visionerne. 

Og her er der helt givet meget, vi på tværs af kommunegrænserne kan lære af hinanden, og meget, hvor vi kan lade os inspirere af hinanden – akkurat som vi har gjort det med rehabiliteringsdagsordenen på ældreområdet. 

Så visioner er vigtige – især i kommunalpolitik. Det er det, kommunalpolitikere ”lever for” – og med stramme økonomiske rammer er der et stort rum for at gå ind i visionsarbejdet i de 98 nye kommunalbestyrelser

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00