Ahrendtsen: Vi kan lære af håndværkerbranchen

DEBAT: Tømrere kan ligesom kunstnere have projektansættelser. De kan nemt afskediges, men har nemmere adgang til dagpenge end mange kunstnere. Lad os inspirere af dette, når et nyt system skal skrues sammen, skriver Alex Ahrendtsen (DF).

Af Alex Ahrendtsen
Kulturordfører, Dansk Folkeparti

Livet som fri kunstner eller i tidsbegrænsede stillinger er en vidunderlig frihed.

Man sidder ikke fast i hamsterhjulet. Man kan tilrettelægge sin dag, som man vil, og hvis der i de løse ansættelser opstår problemer med chefen eller kollegerne, så ved man, at det er for en kortere periode, hvorefter man atter er fri for dem.

I perioder kan man arbejde meget og i andre mindre. Man er sin egen herre, og man har friheden til at vælge til og fra.

Men der er absolut også en bagside af medaljen.

Kræver ungdommeligt overmod
Den økonomiske usikkerhed er betydelig, hvilket medfører, at man har svært ved at investere i et hus eller få børn, fordi indtægterne svinger voldsomt, og fordi børn ofte forudsætter regelmæssighed. Det kræver ungdommeligt overmod at gøre disse ting.

Jeg sprang selv ud i huskøb i en alder af 40, selvom jeg var single og en del af prekariatet. Jeg vidste sjældent, hvilke indtægter jeg havde fra måned til måned bortset fra byrådsvederlaget.

Så jeg forstår til fulde de mange hundrede tusinde mennesker, som ønsker en større grad af økonomisk tryghed gennem en arbejdsløshedsforsikring, der tager højde for den usikre dagligdag.

Svært at skitsere ny lovgivning
Om det skal være gennem de traditionelle a-kasser eller en ny privat finansieringsmodel, vil jeg ikke forholde mig til. Der skal givetvis en mere fleksibel lovgivning til, men hvordan er svært for mig at skitsere.

For der er udfordringer ved at få det skruet retfærdigt sammen. Især på kunstfronten. Hvornår er man for eksempel kunstner?

Efter en enkelt forestilling? En roman, der er udgivet på selvudgiverforlag? Et solgt billede på et loppemarked? Hvordan definerer man kunstneren? Vi skulle nødig have en syndflod af kunstnere på skrømt.

Der er jo masser af mennesker, der bliver nødt til at tage arbejde, som de ikke er uddannet til, fordi de i perioder ikke kan finde ansættelse inden for deres branche.

Erfaringer fra håndværkerbranchen
I håndværkerbranchen har man dog i mange år praktiseret arbejdsløshed som en naturlig del af arbejdsmarkedet. Det danske arbejdsmarked er – i modsætning til hvad mange tror – meget frit og liberalt.

Det er nemt at afskedige håndværkere for eksempel, og det er lige så nemt for dem at få dagpenge, indtil de finder en ny arbejdsplads. Måske kunne man skele til de erfaringer, man har der, når et dagpengesystem for prekariatet skal skrues sammen.

Håndværkere har især om vinteren brug for den fleksibilitet, som dagpengesystemet giver dem, men deres løn- og arbejdsforhold er nemmere at forstå for de traditionelle a-kasser.

Der er en lønmodtager og en arbejdsgiver. Så enkelt er det ikke for eksempelvis kunstnerne.

Men mon ikke vi kan finde et system, der på den ene side giver tryghed til de mange i prekariatet, og samtidig ikke indbyder til svindel og bedrag? Det håber jeg i al fald.

 

Forrige artikel Billedkunstnere: Gør brug af kunstneres kompetencer på arbejdsmarkedet Billedkunstnere: Gør brug af kunstneres kompetencer på arbejdsmarkedet Næste artikel Nordqvist: Borgerløn og kunstnerydelser fungerer i udlandet Nordqvist: Borgerløn og kunstnerydelser fungerer i udlandet
 • Anmeld

  Ete Forchhammer · musiker em.

  Alex Ahrendtsens læst??

  1: Hvad har et huskøb med kunstnerisk arbejde at gøre? Svar: lige så meget som et kobrøl har med Rundetårn.
  2: Dagligt arbejde med kunst er et hamsterhjul, tilmed 24/7, men det ligner ikke de hamsterhjul Alex Ahrendtsen m. fl. kender!
  3: Respekter fundamentale forskelle og vær åbent nysgerrig om det der er anderledes. Samfund bli'r fattige af indskrænkethed og ensartethed.
  4: Copenhagen Phil, hele Sjællands symfoniorkester, tidligere Sjællands og Tivolis Symfoniorkester blev i 1965 etableret som en vinterarbejdsløshedsløsning for musikere med sommerarbejde, altså det AA her ovenfor plæderer for - alt imens han arbejder på at nedlægge sit eget virkeliggjorte forslag! Fordi det virker for godt? Fordi AA taler mod bedre vidende? fordi AA ikke har nogen "bedre vidende"?!? Skomager, bliv ved din læst! Især hvis dine "udflugter" til fremmede regioner kan volde ubodelige skader. Eller gør i det mindste dit hjemmearbejde ordentligt og benyt lejligheden til at rydde op i begreberne og foregå dermed dine vælgere med et godt eksempel i stedet for at fodre dem fra truget med den mest næringsfattige fast-food.

 • Anmeld

  V. Hansen

  Start med folketinget.

  Det ville da være et sted at spare ! Når I er der, får i løn, men når f.eks Alex Ahrendtsen passer sin private forlagsvirksomhed - der iøvrigt har DF som VIP kunde, og når han sidder til møder i Odense byråd, så får han ikke "dagpenge" oven i hatten for at være i folketinget.
  Kan det være rigtigt, at DF, der erklærer sig for arbejderparti, vil gøre sikkerhed i arbejdslivet til et kunstnerisk betinget frihedsideal. Som han selv påpeger, var det kun byrådslønnen, der satte ham i stand til at forpligte sig til boliggæld. Er det DFs tanke, at vi skal have genindført navere, der rejser landet tyndt efter arbejde. Det er da lige opskriften på et godt familieliv, når man påtænker, hvor trængte småbørnsfamilierne er i forvejen. Jeg synes efterhånden DF er begyndt at slippe jordforbindelsen med deres samfundssyn. Jeg må indrømme, at jeg ikke er lykkedes med at finde ud af, hvilke referencer de har, når de propaganderer for danskhed. Jeg husker ikke, at vi har haft et samfund, der bare ligner en retning af det, de har erklæret danskhed.