Debat

Dansk Artist Forbund: Vi savner en vidensbaseret kulturpolitik

DEBAT: Frem for at udskamme Statens Kunstfond for at tilgodese københavnske projekter er der brug for en reel politisk interessevaretagelse og vilje til at arbejde mere direkte med at skabe gode rammer for kunstnere i hele landet, skriver Lena Brostrøm Dideriksen.

Politikerne skal fokusere på, hvad der skal til, for at kunstnere og kulturmiljøer trives og arbejder i alle landets regioner, skriver Lena Brostrøm. (Foto: Les Kaner)
Politikerne skal fokusere på, hvad der skal til, for at kunstnere og kulturmiljøer trives og arbejder i alle landets regioner, skriver Lena Brostrøm. (Foto: Les Kaner)
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lena Brostrøm Dideriksen
Formand for Dansk Artist Forbund

Det er et tilbagevendende spørgsmål, om Statens Kunstfond særligt tilgodeser initiativer og projekter båret af kunstnere bosat i hovedstaden. 

Emnet kom da også til debat igen, da Kunstfonden nyligt kunne konstatere, at syv ud af ti legater er gået til musikkens kunstnere bosat i hovedstadsområdet.

Er det mon mere tiltrækkende at leve og arbejde som kunstner i København? Noget kan tyde på det – i hvert fald bor og arbejder rigtig mange artister i hovedstaden og i de store byer i øvrigt.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men hvordan udvikles stærke kulturprojekter i hele landet?

I stedet for at skamme skiftende kunstfondsudvalg og ansøgende og bevilgede kunstnere ud bør vores kulturpolitikere se nøjere på, hvad der skal til for at kunstnere og kulturmiljøer trives og arbejder i alle regioner af landet. 

En ambitiøs kulturpolitik, der er baseret på viden og fakta om både kunstnerne og deres publikum, kan danne grobund for et innovativt kulturliv i alle egne af Danmark.

Lena Brostrøm Dideriksen
Formand for Dansk Artist Forbund

Her tænker jeg ikke på fortænkte kriterier for geografisk placering, der udløser point eller tilskud. Jeg efterlyser en reel aktiv politisk interessevaretagelse, nysgerrighed og vilje til at arbejde mere direkte med at give gode rammer til arbejdende kunstnere i alle landets regioner.

Behov for vidende politikere
Den forrige kulturminister tog et interessant skridt til at stimulere udvalgte talentmiljøer i hele landet, og med inspiration fra den model kan også de professionelle kunstnere styrkes. 

Også Copenhagen Arthub, der giver billedkunsten rammer til udfoldelse, tværfaglighed og samarbejde, er et inspirerende eksempel på, hvordan kunstformer og kunstnerisk udvikling helt konkret kan styrkes. En sådan kulturpolitik kræver både en opsøgende tilgang og en opprioritering af data. 

Vi har brug for, at vores politikere kan hente valid viden om kunstnerne og deres faglige områder og om, hvilke typer produktioner der finder sted – og hvor i landet. At de gerne vil vide, hvilke kulturtilbud der samler borgerne i eksempelvis Nordjylland, og hvordan udfordringerne for regionens kunstnere og deres publikum ser ud.

Læs også

Nødvendigt med politisk dialog og videndeling
Denne debattør var under sidste valgkamp så fræk at konfrontere en række kulturordførere til et af de ret sjældne valgmøder om kunst og kultur med spørgsmålet: "Taler I med jeres vælgere om kunst og kultur og deres ønsker til prioriteringer?"

Og svaret var entydigt: "Nej, det får vi ikke mange spørgsmål omkring", "Nå, men stiller I som kulturordførere så selv vælgerne nysgerrige spørgsmål om deres kulturelle interesser?" Tavshed.

Det er nødvendigt med mere politisk dialog og videndeling, gerne sammen med lokale professionelle kunstnere, lokale politikere og kunst- og kulturformidlere. 

En ambitiøs kulturpolitik, der er baseret på viden og fakta om både kunstnerne og deres publikum, kan danne grobund for et innovativt kulturliv i alle egne af Danmark og løfte det kunst- og kulturliv, vi møder og taler om med så mange forventninger. 

Og med fakta i hånden kan vi endelig sætte en stor fed streg over diskussioner om fordeling af kulturmidlerne baseret på gætværk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lena Brostrøm

Bestyrelsesleder, Spot Festival, rådgiver, sanger, debattør, fhv. formand forDansk Artist Forbund
Sanger (DR Pigekor)

0:000:00