Kunstnere går glip af millioner hvert år: Nu forsøger politikerne igen at give kopiafgift en makeover

MAKEOVER: Kulturminister Joy Mogensen (S) gør klar til et nyt forsøg på at opdatere blankmedieordningen, der skal sikre bedre betaling til kunstnerne, når danskerne kopierer musik, tv og film til eget brug.

Kulturminister Joy Mogensen (S) har onsdag indkaldt partiernes medieordførere til et indledende sættemøde, så&nbsp;den såkaldte blankmedieordning kan få en&nbsp;<i>makeover</i>.
Kulturminister Joy Mogensen (S) har onsdag indkaldt partiernes medieordførere til et indledende sættemøde, så den såkaldte blankmedieordning kan få en makeover.Foto: Wikimedia Commons og Philip Davali/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Vi har arvet en uløst opgave fra den forrige regering, som aldrig kom i mål med at finde en løsning.

Joy Mogensen (S)
Kulturminister

Tiden, hvor en episode af Rejseholdet skulle optages søndag aften, eller bilturen kunne reddes med en håndplukket playliste, er for de flestes vedkommende ovre.

VHS-båndene og de blanke CD'er er røget i kælderen. I stedet er smartphones, tablets og computere altid inden for vores rækkevidde. Men den afgift, der går til kunstnerne, når deres film og musik bliver kopieret, er trods flere forsøg ikke opdateret, så den afspejler medieforbruget i 2020.

Derfor har kulturminister Joy Mogensen (S) onsdag indkaldt partiernes medieordfører til et indledende sættemøde, så den såkaldte blankmedieordning kan få en makeover.

Dokumentation

Opdatering af blankmedieordningen har været længe undervejs

I adskillige år har skiftende regeringer lovet, at de vil modernisere blankmedieordningen. Her er nogle nedslag:

2011: Kulturministeriet udtaler, at man er i gang med en udredning af ordningen, og at politikerne skal tage stilling til, hvordan den kan opdateres. Det sker ikke.

2017: VLAK-regeringen sætter en ændring af ordningen på lovprogrammet til december 2017. Det sker ikke.

2018: Ændringen er igen med i VLAK-regeringens lovprogram og er denne gang planlagt til primo 2019. Det sker ikke.

2020: S-regeringen har taget en ændring af blankmedieordningen på lovprogrammet. Det skal ske i februar 2021.

Kilder: "Tidslinje over vederlag for privatkopiering på indbyggede lagringsmedier" fra Copydan KulturPlus og lovprogrammet for folketingsåret 2020/2021.

0:000:00