Debat

Ny debat om ligestilling i kunstens verden

LIGESTILLING: Hvilke initiativer skal tages for at øge diversiteten i musik-, teater- og filmbranchen? Vi tager debatten i de kommende uger, hvor vi lader politikere og repræsentanter fra forskellige kulturelle faggrupper komme med deres bud. Mød panelet her.

Foto: Keld Navntoft/scanpix
Peter Pagh-Schlegel
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Pagh-Schlegel
Fagdebatredaktør

Hvordan står det til med diversiteten i henholdsvis musik-, teater- og filmbranchen?

Skal vi gøre noget aktivt for at få en balanceret kønsfordeling og flere etniciteter repræsenteret i dansk kunst?

Og hvordan kan vi gøre det uden at gå på kompromis med de kriterier, der typisk gør sig gældende, når der for eksempel uddeles støttemidler til kulturelle projekter?

Spørgsmålene er stadig aktuelle, selvom ligestillingsdebatten i kulturlivet har stået på i årtier. I begyndelsen af november foreslog en aktionsgruppe under Dansk Film Institut, at man burde øremærke 40 procent af støttemidlerne i dansk film til hvert køn af hensyn til det lave antal kvindelige filminstruktører. Og da kulturminister Bertel Haarders valgte at sløjfe et initiativ om kønsregistrering på en række udvalgte regionale spillesteder, udløste det ligeledes debat og i visse tilfælde ærgrelse på en række kulturelle institutioner.

Vi tager debatten i de kommende uger, hvor vi lader politikere og repræsentanter fra forskellige kulturelle faggrupper komme med deres bud.

Mød panelet her.

Bertel Haarder (V)
Nuværende kirke- og kulturminister for Venstre siden juni 2015. Bertel Haarder blev kandidat i statskundskab ved Aarhus Universitet 1970 med speciale i Grundtvigs frihedssyn. Førhen har Bertel Haarder været blandt andet indenrigs,- sundheds-, integrations- og undervisningsminister.

 

Marianne Jelved (R)
Medlem af folketinget og ligestillingsordfører for De Radikale. Marianne Jelved er blandt andet forhenværende kulturminister, hvor hun i 2015 i samarbejde med flere musikfaggrupper foretog en opdatering af Musikhandlingsplanen, så der var større fokus på mangfoldighed.

 

Rasmus Nordqvist (ALT)
Medlem af folketinget og kulturordfører for Alternativet. Rasmus Nordqvist er uddannet bachelor i design fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, og har ved siden af sit øvrige arbejde fungeret som underviser ved blandt andet Designskolen i Kolding og Esmod Berlin.

 

 Katja Elgaard Holm
Dansk skuespiller, der i 2009 blev valgt som formand for Dansk Skuespillerforbund. Katja Holm blev uddannet fra skuespillerskolen ved Århus Teater i 1997.

 

 

Maren Astrup SørensenMaren Astrup
Souschef i Dansk Live. Hun er uddannet cand. comm i 2008.

 

Jesper Løvdal
Saxofonist og bestyrelsesformand i JazzDanmark. Jesper Løvdal har desuden arbejdet med musikpolitik som medlem af blandt andet Københavns Kommunes Musikudvalg og det regionale spillested Klaverfabrikkens bestyrelse. Igennem sin karriere som musiker har han omfavnet alle genrer og optrådt med både Det Kgl. Kapel, en lang række poporkestre, i jazzsammenhæng med Kresten Osgood og Stefan Pasborg, DR big band og Ib Glindemanns Big Band og senest indspillet på Michael Falcks nye udgivelse.

 

Christina Rosendahl
Filminstruktør og formand for Danske Filminstruktører siden april 2014. Har studeret Litteraturvidenskab og Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet og gået på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft, New York Film Academy og filmuddannelsen Super16. Stod bag dokumentarfilmen "Stjernekigger" fra 2003 om bandet Swan Lee og instruerede spillefilmene "Supervoksen" i 2008 og "Idealisten" i 2015.

 

Hans Bonde
Professor ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Medstifter af netværk for Mandeforskning og medlem af en række tidligere og nuværende råd og udvalg vedrørende køn og ligestilling. Forfatter til en række bøger om idræt, køn og identitet, deriblandt bogen "Fordi du fortjener det – fra feminisme til favorisme" fra 2013.

 

Gitte Ørskou
Bestyrelsesformand i Statens Kunstfond og museumsdirektør ved KUNSTEN - Museum of Modern Art Aalborg. 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00