Debat

S: Public service skal styrke mediedækningen i hele landet

DEBAT: Det skal være muligt at få kulturelt indhold, uanset hvor man bor i Danmark. Derfor er det blandt andet en vigtig opgave for DR at transmittere opera og kongeligt teater, skriver Mogens Jensen (S), medieordfører.

Foto: /ritzau/Ólafur Steinar Gestsson
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Jensen (S)
Medieordfører

På trods af det ene forslag om DR-nedskæringer efter det andet mangler regeringen og Dansk Folkeparti fortsat at forholde sig til det vigtigste spørgsmål: Hvilken rolle skal vores public service-medier spille i fremtiden?

Det er en legitim holdning at ønske et mindre DR. Men så må man i samme åndedrag give et svar på, hvad det er for opgaver, DR ikke skal løse.

Kulturministeriets analyse af DR's økonomi, der blev offentliggjort her i januar, viste netop, at besparelser på op mod 920 millioner kroner vil have store konsekvenser for indholdet.

Fakta
Deltag i debatten!
Foto: /ritzau/Gregers Tycho

Det indhold, der laves i dag, vil ikke kunne laves efter et medieforlig i samme omfang. 

Bredt forlig giver den bedste public service
For Socialdemokratiet er der ikke noget, der er støbt i beton.

Medierne skal blive bedre til at dække danskeres oplevelser, udfordringer og holdninger i hele landet. Derfor skal den regionale og lokale dækning styrkes. 

Mogens Jensen (S)
Medieordfører

Vi vil gerne indgå i en konstruktiv diskussion om de andres partier ønsker til et kommende medieforlig. I sidste ende må det afgørende for danske medier være, at der indgås et bredt forlig, som der også er god tradition for på området.

Det sikrer stabilitet og skaber de bedste rammer for at lave public service-indhold til danskerne. 

Samtidig må vi erkende, at det kommende medieforlig rækker ind i en tid, der er præget af store forandringer.

Internationale aktører gør i stigende grad deres indtog på det danske medie- og annoncemarked. Og danskernes medieforbrug bliver mere og mere fragmenteret. 

Forandringerne udfordrer grundlaget for at lave mangfoldigt, dansk medieindhold af høj kvalitet, der kvalificerer den offentlige samtale, samler danskerne og understøtter dansk sprog og kultur. 

Derfor skal det kommende medieforlig understøtte produktionen af godt, dansk medieindhold, hvorfor udgangspunktet er, at der ikke skal være færre penge til at producere dansksproget indhold for.

Besparelser i den størrelsesorden, blå blok har foreslået, vil gå ud over bredden og kvalitet af dansk medieindhold. 

Samtidig betyder forandringerne, at det skal være en public service-opgave at sikre, at medierne kommer ud i hele landet i højere grad end i dag.

Medierne skal blive bedre til at dække danskeres oplevelser, udfordringer og holdninger i hele landet. Derfor skal den regionale og lokale dækning styrkes. 

Det betyder blandt andet, at DR skal styrke tilstedeværelsen af lokalt og regionalt indhold på den landsdækkende sendeflade samt sin lokale og regionale tilstedeværelse.

Ligesom TV2-regionerne skal skrue op for digitaliseringen, så de i højere grad er på de platforme, danskerne bruger.

Og endelig er der behov for at understøtte vores demokrati og den demokratiske debat i hele landet ved at styrke lokal- og regionalmedierne gennem mediestøtten gennem midler fra de større, etablerede medier. 

Man skal kunne se opera i Nykøbing Falster
Øget tilstedeværelse i hele Danmark handler ikke kun om journalistiske muskler. For også de kulturelle tilbud landet rundt skal styrkes. Så det ikke er postnummeret, der er afgørende for ens kulturelle muligheder. Og her kan medierne spille en større rolle end i dag. 

Konkret er der behov for, at DR og Det Kongelige Teater genoptager samarbejdet om at livetransmittere forestillinger i biografer landet over og efterfølgende sende dem på DRK.

Med samarbejdet har danskerne kunnet opleve de store operaer, skuespil og balletforestillinger live i mere end 40 biografer landet over. Fra Nykøbing Falster over Fåborg og til Frederikshavn.

Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi sikrer, at hele Danmark får bedre mulighed for at opleve den kultur, vi er fælles om at finansiere.

Socialdemokratiet ønsker, at samarbejdet understøttes i det kommende medieforlig, så danskerne igen kan opleve de store forestiller over hele landet. 

Selvom vi står over for forandringer i medielandskabet, er det fortsat muligt at sikre godt dansk medieindhold, hvor der er noget for både unge og gamle.

Men det kræver, at vi ikke bruger færre penge på danskproduceret indhold end i dag. Og ikke mindst kræver det en styrket mediedækning i hele Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00