Skuespilchef: Få kulturdebatten ud af dødvandet

DEBAT: Kulturdebatten har stået i stampe for længe, men nu er det tid til, at kulturen tildeles en særlig og central rolle i samfundet, skriver Morten Kirkskov.

Af Morten Kirkskov
Skuespilchef på Det Kongelige Teater

Kulturmødet på Mors er overstået, og hvad har vi lært? Er vi kommet videre? Måske, måske ikke. Måske var der sprækker med kig til nye tider. Man har lov at håbe.

Lyden af kulturdiskussionen føltes dog mest af alt som et ekko af andre år. 

Vi diskuterer stadig land og by, hovedstad og provins, folkeligt og elitært, bredt og smalt. Og så penge, naturligvis.

For år tilbage erklærede daværende kulturminister Marianne Jelved på sin finurligt engagerede måde og med sin stille, småsmilende autoritet, at der ikke kommer flere penge. 

Og elefanten i festpladsrummet på Mors i år var da også omprioriteringsbidraget. 

Flere forsøgte, i forskellige udgaver af forsigtighed, at vriste et svar ud af vores nye kulturminister, Joy Mogensen, efter at det var kommet frem fra ministerens Rødding-møde, at omprioriteringsbidraget måske ikke som lovet under valgkampen ville blive rullet tilbage.

En politik baseret på dannelse
Joy Mogensen afstod fra et klart svar og sagde, at det var for tidligt at sige noget endnu, og at det i øvrigt ikke var hendes beslutning alene. 

Det er sikkert så sandt, som det er sagt. Spørgsmålet er, hvad grunden er til det.

Og her kommer så det med kigget til de nye tider. For man kunne krydse sine optimistiske fingre for, at regeringen rent faktisk har en samlet plan for Danmarks fremtid, hvori kulturen tildeles en særlig og anderledes central rolle, som den ikke har nu. 

En politik baseret på en helhedsbetragtning omkring "dannelse" ville i sig selv være et dejligt skridt på vejen i forhold til at bringe kulturen ind som en afgørende faktor i andre dele af samfundet end lige, nå ja, kultur.

Det nye sort
Kulturen kan så meget mere end bare at være noget ekstra. 

Ud over at give forøget eller tiltrængt livskvalitet kan den i øvrigt også betale sig, hvilket, og det fremgik også af Kulturmødet, nu er dokumenteret i så mange udgaver, at tvivlen må vige pladsen for en slags tro og viden.

Efterhånden er alle enige om, at kampen for klimaet er værd at kæmpe, og måske har forskellige stemmer ret i, at kampen for kulturen bliver den næste kamp, det bliver både moderne og nødvendigt at kæmpe.

Klima er lige nu det nye sort, måske er kulturen det næste på listen.

Forrige artikel Alternativet: Læg kulturkannibalismen i graven med et økonomisk løft Alternativet: Læg kulturkannibalismen i graven med et økonomisk løft Næste artikel Dansk Teater: Få kunsten tilbage på skoleskemaet Dansk Teater: Få kunsten tilbage på skoleskemaet