Debat

V: Regeringen efterlader kulturlivet i uvished

DEBAT: Det er urimeligt, når regeringen drypvis forlænger restriktionerne uden at give vished om, hvad kulturlivet kan regne med. Tænk kulturen med fra start i en decideret genåbningsplan, skriver Kim Valentin (V).

Vi mangler desværre fuldstændig at se et kulturudsyn hos regeringen, skriver Venstres kulturordfører Kim Valentin.
Vi mangler desværre fuldstændig at se et kulturudsyn hos regeringen, skriver Venstres kulturordfører Kim Valentin.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Nogen siger, at man ikke ved, hvad det gode er, før man har mistet det.

Måske er det også sådan med kulturen. Coronakrisen og nedlukningen af vores kulturliv har for alvor mindet danskerne om kulturens og kunstens betydning for livskvaliteten.

Da museer og kulturinstitutioner genåbnede efter første nedlukning i sommer, valfartede danskerne dertil som aldrig før. Danskerne efterspørger kulturoplevelser i hidtil uset omfang.

Det fremgår også af en ny megafonmåling, hvor 92 procent af danskerne mener, at kultur har fået større eller uændret betydning for dem under covid-19-pandemien.

Der er ingen tvivl om, at danskerne vil kulturlivet. For danskerne er kultur lig med velfærd, og vi skal italesætte det som sådan på lige fod med ældreservice, børnepasning og nye motorveje.

Desværre mangler vi fuldstændig at se et kulturudsyn hos regeringen. Det er, som om kulturen bare altid skal komme til sidst. Selvom kulturminister Joy Mogensen (S) efterhånden har tilegnet sig mange fine formuleringer om kulturens betydning, mangler vi stadig at se handling bag ordene. 

Manglende vished
Det største problem, som vores kulturinstitutioner står over for lige nu, er, at de mangler grundlæggende vished om, hvornår og hvordan de kan åbne på en sundhedsforsvarlig måde.

Det er en stor og kompleks opgave at planlægge en festival, et folkemøde eller en opsætning på et teater. Der skal sikres kunstnere, frivillige, salg af billetter, leverandører og samarbejdspartnere og dermed lange værdikæder.

Betegnende for regeringens prioritering sad kulturministeren og kulturordførerne ikke med i den kreds, der forhandlede hjælpepakker til kulturlivet

Kim Valentin (V)
Kulturordfører

Vores kulturinstitutioner har brug for en decideret genåbningsplan med vished for, hvad der kan lade sig gøre under visse omstændigheder.

Det er helt urimeligt, når regeringen kun drypvis forlænger restriktionerne uden at give den mindste vished om, hvad kulturlivet kan regne med.

Hvad er grundvilkårene for at fortsætte planlægningen af forårets og sommerens mange arrangementer, som er det årlige højdepunkt for tusindvis af danskere og turister hvert år?

Hvordan bruger vi coronapasset?
Alt skal naturligvis være sundhedsmæssigt forsvarligt.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) burde alle relevante danskere være vaccineret til sommer, og vi kender allerede til vigtige redskaber som eksempelvis smitteopsporing, sektionsinddeling, kviktest og eventuelt vaccinepas/coronapas.

Jeg vælger at se den slags teknologisk udvikling som vigtige trædesten og uvurderlige elementer i, at vi fortsat kan have det åbne samfund, som vi kender.

Regeringen skylder danskerne og det danske samfund at gå ind i en seriøs dialog om, hvordan de nævnte værktøjer kan bruges til at genåbne samfund og kulturliv.

Som minimum bør regeringen kunne give nogle klare pejlemærker til kulturlivet om, hvorvidt sommerens festivaler og kulturarrangementer kan fortsætte planlægningen af en sundhedsforsvarlig afvikling.

I Venstre opfordrer vi regeringen til at undersøge mulighederne for, hvordan eksempelvis vaccinepas/coronapas kan bruges til en gradvis og sundhedsforsvarlig genåbning af kulturlivet.

Temadebat
Midt i den kolde vinter kan vi langsomt begynde at se frem mod en genåbning af kulturlivet.

Men hvem skal åbne først, og hvordan garanteres en sikker genåbning? Det svarer repræsentanter fra dansk kulturliv på i en temadebat.

Ønsker du at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et debatindlæg og sende det til debatansvarlig Marie Schønning Jensen på [email protected] eller Altingets debatredaktion på [email protected].

Lav en seriøs genåbningsplan
Betegnende for regeringens prioritering sad kulturministeren og kulturordførerne ikke med i den kreds, der forhandlede hjælpepakker til kulturlivet. Det er trist, men desværre et gennemgående symptom i regeringens agtelse for kulturen.

Kulturlivet har brug for vished og politisk støtte, hvis vi skal gøre os håb om, at danskerne også i fremtiden kan gå til festival, folkemøde eller i teatret.

Lad os nu lave en seriøs, sundhedsforsvarlig genåbningsplan, der giver festivalerne, koncertarrangørerne og teaterledelserne vished for, hvad der kan lade sig gøre under visse betingelser. Det fortjener de.

Og det fortjener danskerne, så vi også i fremtiden kan pleje fællesskabet og styrke sammenhængskraften et sted i kulturens livgivende verden. Kultur skal tænkes med i løsningen først og ikke sidst.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00