Debat

Aalborg: Kommunerne har et kæmpe råderum til biodiversiteten

DEBAT: Biodiversiteten er under pres, og i hele Danmark ser vi en tilbagegang i arter. Det kalder på politisk handling - ikke mindst på kommunalt plan. Derfor ansætter Aalborg Kommune nu en særlig biodiversitetskoordinator, skriver Hans Henrik Henriksen (S).

En ny biodiversitetskoordinator skal sikre, at den grønne målsætning ikke bliver tabt af syne imellem kommunens andre opgaver.
En ny biodiversitetskoordinator skal sikre, at den grønne målsætning ikke bliver tabt af syne imellem kommunens andre opgaver.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Henrik Henriksen (S)
Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune

Danmark er et intensivt dyrket land og under 10 procent af vores arealer er reelt vild natur. Prisen, vi betaler, er, at biodiversiteten bliver mindre og arter forsvinder.

Derfor er der brug for, at aktører på tværs løfter naturdagsordenen. Aalborg Kommune er Danmarks tredjestørste kommune indbyggermæssigt og i en rivende udvikling.

Vi er ambitiøse på naturområdet og ved i dag, at en fjerdedel af alle danske arter er så truede, at vi risikerer, at de forsvinder. Det er en alvorlig situation. I Aalborg Kommune har vi taget konsekvenserne af tilbagegangen i naturen og ønsker at tage ansvar for at vende den.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Derfor vedtog vi allerede i 2017 politisk en biodiversitetsstrategi, ”Rig natur i Aalborg Kommune”, der i dag står som en af Danmarks mest nytænkende, gennemarbejdede og konkrete politikker for naturen.

Men det er ikke nok med velmenende hensigter og rigtige meninger formuleret på papir – for at få en rigere natur skal vi gøre mange ting anderledes, end vi er vant til, og der skal igangsættes konkrete handlinger ude i den virkelige verden.

I vores strategi for biodiversitet tager vi afsæt i, at alle vores grønne områder er væsentlige for biodiversiteten i byen. 

Hans Henrik Henriksen (S)
Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune

Biodiversiteten på en legeplads
Arbejdet med at folde strategien ud til konkrete projekter og naturpolitik i praksis er begyndt. Vi har lagt det politiske forarbejde og har en ambition om at udvikle og koordinere kommunens eksisterende aktiviteter med målrettede tiltag, der skal fremme biodiversiteten.

Nu gælder det den konkrete, langsigtede implementering. Derfor har vi i Aalborg Kommune ansat en biodiversitetskoordinator. Hun er dedikeret til opgaven, så målet ikke bliver tabt af syne imellem alle vores eksisterende opgaver.

I vores strategi for biodiversitet tager vi afsæt i, at alle vores grønne områder er væsentlige for biodiversiteten i byen.

Det gælder f.eks. både legepladser, kirkegårde og parker, der alle er vigtige grønne åndehuller i byen, men alt efter deres størrelse og beplantning også udgør potentiale for en øget biodiversitet. Boligforeninger, erhvervsvirksomheder og grundejerforeningers områder har tilsvarende potentiale.

Derfor skal biodiversitetskoordinatoren både hjælpe os med at få foretaget et serviceeftersyn af kommunens mangeartede planer og aktiviteter, og samtidig være i dialog med mange forskellige fagområder og aktører, så vi i fællesskab kan indtænke og tilgodese biodiversiteten mest muligt.

Målet er at udvikle kommunens opgaveportefølje, så vi samtidig skaber flere og bedre levesteder for Danmarks vilde dyr og planter, både i byen og det åbne land.

Vi vil indtænke og tilgodese biodiversiteten i store dele af kommunens fysiske planlægning og forvaltning, lige fra anlæg og pleje af natur og grønne områder, over lokalplanlægning af nye byområder til den måde, vi anlægger og drifter vores vejrabatter.

Er vild natur overhovedet pænt?
Udover kommunens egne aktiviteter og arealforvaltning ønsker vi at rådgive og facilitere målrettede biodiversitetstiltag for de private arealforvaltere i kommunen. Store friarealer vil kunne udvikles og blive mere vilde, blomsterrige og spændende.

Men for mange vil det også være en udfordring for vores opfattelse af, hvad der er smukt og pænt. Derfor har vi nu en koordinator, der skal gå i front og rådgive og formidle om emnet. Samtidig vil hun evaluere på effekter og erfaringer, så vi kan styrke og målrette vores tiltag endnu mere.

Tiltag, der spænder vidt lige fra havevandringer over samarbejde med skoleklasser, idékatalog om rig natur på grønne fællesarealer og havepjece til private haveejere, foredrag på aftenskoler og i forskellige foreninger, relevante artikler i lokalpressen til svar på de mange henvendelser, der kommer fra grundejerforeninger, andelsboliger, kolonihaver med mere.

Vi kan i en vis udstrækning kun se til, mens biodiversiteten bliver mindre, og flora og fauna er i tilbagegang.

Men lokalt, når vi planlægger og drifter i kommunen, har vi et kæmpe råderum for at skabe plads til biodiversiteten. Med budgetforliget har vi taget endnu et skridt til at omsætte strategien til synlig handling.

På en række kommunalt ejede arealer vil vi udfase forpagtningskontrakterne og i stedet fokusere på ekstensivering og såning af hjemmehørende blomster og urter for at fremme fokus på natur, miljø, klima og rekreation.

Vi kan ikke længere betragte biodiversiteten som en selvfølge, og derfor skal vi have målrettet fokus på at fastholde og sikre de grønne områder, når vi udvikler vores byer.

I Aalborg Kommune løfter vi det ambitionsniveau yderligere med ansættelsen af vores nye biodiversitetskoordinator.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Henrik Henriksen

Fhv. rådmand (S), By- og Landskabsforvaltningen, Aalborg Kommune
folkeskolelærer (Aalborg lærerseminarium 2000)

0:000:00