Bæredygtigt Landbrug til Jakob Ellemann: Selvfølgelig kommer miljøet i første række

TEMADEBAT: Danske landmænd forlanger at blive reguleret på baggrund af målinger i stedet for tvivlsomme modelberegninger, lyder det fra BL-formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Af Flemming Fuglede Jørgensen
Formand for Bæredygtigt Landbrug

Allerførst tillykke til Jakob Ellemann-Jensen med posten som ny miljø- og fødevareminister.

Mange har bidt mærke i formuleringen om at være ”minister for miljø og fødevarer – i dén rækkefølge”.

Hertil er der kun én ting at sige:

I Bæredygtigt Landbrug er vi 100 % enige i, at miljøet er det vigtigste!

Dansk landbrug er således det mest miljø- og klimavenlige på denne klode, og danske landmænd er bevidste om at tage hensyn til vores omgivelser.

Vi bryder os imidlertid ikke om – som hidtil – at blive reguleret, kontrolleret og sanktioneret på baggrund af følelser, folkestemninger og mere end tvivlsomme modelberegninger. Al regulering bør tage udgangspunkt i valide målinger taget ude i naturen.

Hvis der er noget, vi landmænd gør, er det at tage ansvar for vores handlinger. Derfor forlanger vi også at få tjekket, at det, vi gør, er korrekt. Er der et problem, skal det naturligvis rettes – for forureneren og ingen andre bør stå til ansvar.

Det kræver målinger, målinger og atter målinger!

Kig mod Tyskland og drop teoretiske beregninger
Dét bliver den nye ministers vigtigste opgave: At sige fra overfor sit eget ministerium, der holder fast i teoretiske beregninger – og i stedet lade sig inspirere af eksempelvis tyskerne.

Landbrugserhvervet herhjemme er hidtil blevet miljøreguleret på baggrund af beregninger byggende på den gødningsmængde, der tilføres marken. Det er en uhyre misvisende metode.

Reguleringen bør ske på baggrund af den mængde næringsstoffer – kvælstof og fosfor – der, bekræftet af målinger, forlader marken. Det er en helt anden metode, der yder landbruget og miljøet langt større retfærdighed.

Denne metode med målinger er blevet benyttet syd for grænsen siden 1990, og alle målinger ligger måned for måned offentligt tilgængelige. Derved kender man konkret vandmiljøets tilstand, og man kan reagere hurtigt ved ændringer i miljøtilstanden.

Erfaringerne fra Slesvig-Holsten viser i øvrigt, at et almindeligt veldrevet landbrug ikke udleder belastende mængder af kvælstof. Faktisk kommer der oftest mindre kvælstof fra landbrugets drænrør, end der er i det vand, vandløbet ellers rummer.

De tyske metoder bør vi lære af i Danmark. Derfor var et samlet dansk landbrug – bestående af Bæredygtigt Landbrug samt Landbrug & Fødevarer plus en del lokale landboforeninger – mandag den 14. maj vært for en konference om de faglige og juridiske aspekter af den målrettede regulering. Regulering på basis af målinger er vejen frem – fordi vi landmænd tager ansvar for vores handlinger!

Der skal måles, ikke føles
Jakob Ellemann-Jensen er ud af en robust og viljestærk familie, hvilket der i dén grad er brug for, når man skal agere blandt embedsmændene i Miljø- og Fødevareministeriet. Den nye minister har erfaring fra det private erhvervsliv, og hans imponerende militære cv vidner om en mand, for hvem ordentlighed og hæderlighed spiller en stor rolle.

Derfor både håber og tror vi, at ministeren vil gøre sit yderste for, at dansk landbrug fremover skal reguleres juridisk og fagligt korrekt. Vi vil ikke ligge under for, hvad nogen tror, tænker, mener eller føler – vi vil have det målt!

Som vi allerede har opfordret til, mødes vi gerne hurtigst muligt med ministeren.

Indtil da koster det Danmark dyrt både produktions- og miljømæssigt, at den danske regulering af miljøet baserer sig på beregninger uden bund i virkeligheden.

Forrige artikel Greenpeace: Hvis S vil være grønne, skal de ikke støtte nye havbrug Greenpeace: Hvis S vil være grønne, skal de ikke støtte nye havbrug Næste artikel Dansk Erhverv: Plasthandlingsplan skal bidrage til mere genanvendelse Dansk Erhverv: Plasthandlingsplan skal bidrage til mere genanvendelse
Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

Forskere klar med anbefalinger: Sådan kan politikerne afværge naturkrisen

ANBEFALINGER: Få måneder før regeringen skal forhandle en stort anlagt naturpakke, kommer en række af landets førende forskere med anbefalinger til, hvordan naturkrisen i Danmark bliver stoppet. ”Der er brug for en særlig indsats i Danmark,” lyder det fra forsker bag rapporten.