Debat

Konservative: Regeringens havplan har brug for en opkvikkende dukkert

I en kommende havplan bør Danmark følge EU og sikre mere urørt hav, så vi kan give havet det pusterum, det trænger til, skriver miljøordfører Mona Juul (K).

Som en stor havnation må vi vise resten af verden, hvilken vej vi skal, hvis vi skal indfri drømmen om en fremtid, hvor natur, mennesker og erhverv kan eksistere i samhør, skriver Konservatives miljøordfører Mona Juul.
Som en stor havnation må vi vise resten af verden, hvilken vej vi skal, hvis vi skal indfri drømmen om en fremtid, hvor natur, mennesker og erhverv kan eksistere i samhør, skriver Konservatives miljøordfører Mona Juul.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Mona Juul
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sidste år søsatte regeringen en havplan, der end ikke nåede ud af havn, før både sejl og skib var gennemhullet af kritik fra – for at sige det uden omsvøb – alle og enhver.

Nu ligger den forliste havplan dybt under vandoverfladen, dækket af alger og tang, og venter på en mere søstærk udgave.

Temadebat

Kan en ny havplan sikre havmiljøet?

Regeringens første udkast til en havplan er blevet kaldt “skandaløs i sin mangelfuldhed” og har været kritiseret fra mange sider, siden regeringen i marts sendte den i seks måneders høring. Der er indkommet et hav af kritiske høringssvar, hvor en hel del kritiserer havplanen for at skade havnaturen mere end den gavner.

Men på den seneste Finanslov blev det besluttet, at der skal forhandles en ny plan i løbet af foråret 2022. 

Derfor sætter Altinget Miljø i en ny temadebat spot på, hvordan vi kan ændre den nuværende havplan til det bedre. Det gør vi med spørgsmålene:

  • Hvilke mest væsentlige mangler har den nuværende havplan?
  • Hvad skal der til for, at en ny havplan sikrer den nødvendige naturbeskyttelse i havmiljøet?
  • Hvordan skal tiltagene udmøntes?
  • Hvilke økonomiske, sociale samt miljø- og sikkerhedsmæssige hensyn bør der tages?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi har i mange år haft brug for en fremtidssynet havplan, der ikke tager vand ind. En plan, der sikrer biodiversitet og samtidig gør os til et foregangsland, når det kommer til den beskyttede natur.

Derfor nytter det ingenting, at regeringen har spillet ud med en plan, som ikke løser vores problemer, men ligefrem tillader, at forringelsen af de undersøiske økosystemer fortsætter ufortrødent. Det holder ikke.

Havet har brug for et pusterum

Det er tid til handling, der ikke bare skøjter henover havoverfladen, men dykker ned i dybet og gør en reel forskel.

Studier har vist, at hvis vi ikke omlægger vores udnyttelse af havnaturen radikalt, så mister vi en lang række marinearter og gør uoprettelig skade på hele økosystemer.

Derfor har havet brug for en pause, hvor biodiversiteten kan genoprettes og naturlivet få fred. Den allermest magtpåliggende opgave er at udtage ti procent af vores have til såkaldt urørt hav. Det giver havene et pusterum og lader planter og dyreliv samle kræfter.

Danmark er på alle måder en havnation. Vi har kyster så langt øjet rækker, vi elsker at fiske, og vi hopper smilende i havnen, selv når havtemperaturen nærmer sig frysepunktet.

Undersøgelser fra hele verden har vist, at områder med urørt natur får fiskebestandene til at vokse mærkbart. Det betyder, at vi på sigt kan fiske langt flere fisk uden at presse naturen i ubalance

Mona Juul (K)
Miljøordfører

Men det er ikke kun os, der holder af havet. Under overfladen findes et rigt plante- og dyreliv, som vi har ansvaret for at værne om.

Og det kan vi næppe med regeringens havplan, som altså bedst kan sammenlignes med en enkelt redningskrans til en hel besætning over bord.

Lad os følge stimen og få mere urørt hav

Det er dog ikke kun dyr og planter, der vil nyde godt af nogle større politiske visioner på havområdet.

Undersøgelser fra hele verden har vist, at områder med vild og urørt natur får fiskebestandene til at vokse mærkbart. Det betyder, at vi på sigt kan fiske langt flere fisk uden at presse naturen i ubalance. Det er med andre ord svært at argumentere imod at få naturen tilbage bag roret og lade den vokse og trives i fred.

Dertil kommer, at Danmark allerede på EU-plan har tilsluttet sig et mål om, at urørte havområder skal udgøre mindst 10 procent af de danske farvande.

Hvorfor regeringen så har valgt at præsentere en havplan, som end ikke kommer i nærheden af det mål, er mig simpelthen en gåde.

Det her er ikke tidspunktet til at gå imod stimen. Så kære regering: Lad os give havplanen en opkvikkende dukkert.

Nok er vi en lille fisk i et stort oprørt hav, men vi må frem med kompasset og vise resten af verden, hvilken vej vi skal, hvis vi skal indfri drømmen om en fremtid, hvor natur, mennesker og erhverv kan eksistere i samhør og alle finde plads i bølgen blå.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00