Opsamling: En ny havplan skal have havnaturen som førsteprioritet

En ny havplan skal sikre et sundt havmiljø og afspejle, at vi befinder os i både biodiversitetskrise og en klimakrise, lyder det fra flere af debattørerne i Altingets temadebat. Men det er langt fra de eneste hensyn, der bør medregnes i en kommende havplan. Læs debattørernes bud her.

I de sidste fire uger har en række foreninger, eksperter og politiske aktører debatteret, hvad en kommende havplan skal indeholde.
I de sidste fire uger har en række foreninger, eksperter og politiske aktører debatteret, hvad en kommende havplan skal indeholde.Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Lukas Oliver Rastovic

En ny havplan skal gentænkes helt. Den skal ikke kun prioritere erhvervsinteresser, men bør have det som sin fornemste opgave at genoprette den ødelagte havnatur og sikre et sundt havmiljø og flere reelt beskyttede havområder.

Havplanen skal være præget af en økosystembaseret tilgang, så udgangspunktet for planlægningen af erhvervsaktiviteter på havet bliver, hvad havet og naturen i de forskellige farvande faktisk kan bære.

Sådan lyder meldingen fra langt størstedelen af de debattører, der har medvirket i Altingets temadebat forud for forhandlingerne af en kommende havplan til foråret.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00