Partier holder Naturstyrelsen i kort snor med ny skovaftale

SKOV: Forskere og grønne organisationer bliver inddraget, når Naturstyrelsen skal føre ny skovaftale ud i virkeligheden. Det er vigtigt, at fagligheden er til stede, lyder det fra partier bag aftalen.

Foto: colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Vi ønsker ikke at stå i en situation, hvor vi igen får at vide fra eksperter og naturorganisationer, at det ikke er godt nok, og at der bliver administreret forkert.

Zenia Stampe (R)
Miljøordfører
Fakta
Aftalen i punktform
  • De erhvervsmæssige træfældninger stopper på de 10.220 ha, der allerede er udpeget til urørt skov.   ·     
  • Der udlægges minimum 6.000 ha ny urørt skov.
  • Der fældes og fjernes som udgangspunkt ikke hjemmehørende træarter, da det har stor betydning for biodiversiteten med mere dødt ved i skovene.
  • Der sker genskabelse af naturlig hydrologi i skovene, og der kommer skovgræsning på de vigtigste arealer.
  • Der indføres et midlertidigt hugststop i de skove, som kan blive omfattet af de nye udpegninger. Det skal sikre, at der ikke fældes træer, der har stor betydning for biodiversiteten, inden det er besluttet, hvor de nye urørte skove skal placeres. 
  • Oprindelig var der en indfasningsperiode på 10 år og 50 år for henholdsvis løvskove og nåletræsplantager på de 10.200 hektar urørt skov, som er planlagt udlagt som følge af Naturpakken fra 2016.
  • Der nedsættes en følgegruppe med deltagelse af relevante forskere og grønne organisationer, som løbende skal inddrages i processen.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Den efterhånden lange saga om Naturstyrelsens evne til at forvalte naturen på den bedste måde har fået tilføjet endnu et kapitel.

Partierne bag tirsdagens aftale om mere urørt statsskov er nemlig blevet enige om, at en gruppe relevante forskere og grønne organisationer skal inddrages, når Naturstyrelsen skal føre planerne ud i livet.

Det handler om at sikre den nødvendige faglighed, lyder det.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00