Debat

V: Vi skal kæmpe for klimaet – men ikke på bekostning af dyre- og plantearter

Klima og miljø skal kunne gå hånd i hånd, og det ene skal ikke prioriteres højere end det andet politisk. Alligevel kan områderne komme i konflikt med hinanden – og det skal undgås, skriver Jacob Jensen.

Hvordan skal vi prioritere, når kystnære
havvindmøller ødelægger livet for vores havmiljø og dyr? spørger Venstres miljøordfører, Jacob Jensen.
Hvordan skal vi prioritere, når kystnære havvindmøller ødelægger livet for vores havmiljø og dyr? spørger Venstres miljøordfører, Jacob Jensen.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jacob Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For få uger siden præsenterede FN’s klimapanel første del af den nye hovedrapport, der gør status over klimaudfordringerne. Konklusion var klar: Vi står midt i en voldsom klimakrise, vi har selv skabt den, og hvis vi ikke handler nu, vil den globale overfladetemperatur stige, og de ekstreme vejrfænomener bliver hyppigere.

Jeg blev både ked af det og skræmt, da jeg læste rapporten. For vi er alle sammen enige om, at vi skal gøre mere for klimaet. Men vi er nødt til at handle, hvor det virkelig rykker noget – også selvom det skal ske i vores egen baghave.

Men vi står ikke kun midt i en omfattende klimakrise. Vi står også i en miljø- og biodiversitetskrise. Ifølge den seneste danske rødliste er mindst 386 arter af dyr, planter og svampe forsvundet fra den danske natur i løbet af de sidste få hundrede år. Hele 1844 arter er mere eller mindre truet.

Kan komme i konflikt
Så hvordan skal vi prioritere, når kystnære havvindmøller ødelægger livet for vores havmiljø og dyr? Eller når klimasikring og grødeskæring i åer og vandløb spænder ben for vores natur og biodiversitet?

Jeg er fortaler for grøn omstilling og vindenergi. Men ikke på bekostning af livet i havet og blandt truede dyrearter. Havvindmøller kan placeres længere ude på havet, hvor de hverken er til gene for naturen eller mennesker.

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører

Et godt eksempel på, at miljø og klima kan komme i konflikt med hinanden, er sagen om Jammerland Bugt. Her vil et energiselskab opsætte en række store kystnære havvindmøller, men området er også hjemsted for en række truede dyrearter – eksempelvis edderfugle, sortænder og fløjlsænder. Jeg er bestemt fortaler for grøn omstilling og vindenergi. Men ikke på bekostning af livet i havet og blandt truede dyrearter.

Havvindmøller kan placeres længere ude på havet, hvor de hverken er til gene for naturen eller mennesker. Det er en afgørende sag for mig som miljøordfører.

Den grønne omstilling er helt central for Venstre. Og det gælder både, når det kommer til klima og miljø. Venstre har for nyligt prioriteret en række tiltag på klimaområdet, som vi mener kan gøre en forskel. Eksempelvis mener vi, at dimittenddagpengesatsen skal sættes ned og i stedet prioriteres til den grønne omstilling. Vi har også en ambition om, at der skal være en million elbiler på vejene i 2030.

Fordi vi er nødt til at være ambitiøse, hvis vi skal gøre en forskel. Og så vil vi prioritere fem milliarder kroner til udtagning af landbrugets kulstofrige lavbundsjorde, hvorimod den socialdemokratiske regering kun vil afsætte to milliarder kroner. Fordi landbruget kan og gerne vil omstille sig i en grønnere retning.

Klima og miljø skal gå hånd i hånd
På samme måde har vi valgt at prioritere en række områder på miljøområdet, og dem kæmper jeg for hver dag som miljøordfører.

Vi skal finde en balance, uden at det bliver en politisk kampplads, hvor ingen vil kigge ud over deres egen næsetip.

Jacob Jensen (V)
Miljøordfører

Her er vores prioriteringer blandt andet bedre biodiversitet, beskyttelse af vores drikkevand, mindre plastik og prioritering af det gode havmiljø. Disse områder kommer vi til at vægte højt i vores finanslovsprioriteter for 2022.

I Venstre mener vi, at klima og miljø godt kan gå hånd i hånd. Og det gælder også landbruget. Det er simpelthen nødvendigt, fordi vi ikke kan prioritere det ene frem for det andet. Det er afgørende, at vi kommer i mål med en 70 procent-reduktion af vores CO2-udledning i 2030.

Men det er også afgørende, at vi får omvendt den enorme tilbagegang blandt dyre- og plantearter. Vi skal finde en balance, uden at det bliver en politisk kampplads, hvor ingen vil kigge ud over deres egen næsetip.

Vi skylder vores fremtidige generationer at passe på både miljøet og klimaet. Det kæmper vi for i Venstre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00