svarer 
Ellen Trane Nørby

Peder Hvelplund (EL) spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, hvordan ministeren vil sikre, at der bliver certificeret et tilstrækkeligt antal sundhedsfaglige tolke, når ordningen skal være frivillig

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 109, Spørgsmål 2
Hvordan vil ministeren sikre, at der bliver certificeret et tilstrækkeligt antal sundhedsfaglige tolke, når ordningen skal være frivillig, da der således ikke er noget incitament for tolkene til at opnå certificering, hvis de risikerer at skulle vente flere år på, at der er tilstrækkeligt mange certificerede tolke til, at det bliver en ”skal-ordning”?

Svar fra tirsdag den 22. januar 2019
”Hvordan vil ministeren sikre, at der bliver certificeret et tilstrækkeligt antal sundhedsfaglige tolke, når ordningen skal være frivillig, da der således ikke er noget incitament for tolkene til at opnå certificering, hvis de risikerer at skulle vente flere år på, at der er tilstrækkeligt mange certificerede tolke til, at det bliver en ”skal-ordning”?” Svar:

Certificeringsordningen vil give dygtige tolke en mulighed for at få et bevis for, at de besidder en række kompetencer inden for tolkeerhvervet samt har en grundlæggende viden om sundhedsvæsenet og den sundhedsfaglige verden.

Certificeringsordningen vil endvidere efter regeringens opfattelse anspore en række tolke til at dygtiggøre sig, så de også har mulighed for at blive certificeret.

Med certificeringsordningen skabes der derved en mulighed for, at regioner og kommuner kan benytte sig af tolke, der besidder dokumenterede sproglige kvalifikationer af et vist niveau og kompetencer i tolketeknik og –etik samt har et grundlæggende kendskab til sundhedsvæsenets organisering og termer.

Jo flere tolke, der lader sig certificere, og i takt med, at regioner og kommuner forhåbentlig begynder at benytte sig af certificerede tolke, vil det efter regeringens opfattelse formentlig blive helt naturligt for tolke, der ønsker at tolke på sundhedsområdet, at lade sig certificere.
0:000:00