Pernille Schnoor
 svarer 
Thyra Frank

Pernille Schnoor (ALT) spørger ældreministeren, Thyra Frank, om, hvordan det sikres, at de ældre borgere inddrages og oplyses om de tilbud, som kommunen har til borgerne for at forebygge ensomhed

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 148, Spørgsmål 3
Vil ministeren oplyse, hvad ministeren vil gøre for at sikre, at de ældre borgere inddrages og oplyses om de tilbud, som kommunen har til borgerne for at forebygge ensomhed?

Svar fra torsdag den 21. marts 2019
”Vil ministeren oplyse, hvad ministeren vil gøre for at sikre, at de ældre borgere inddrages og oplyses om de tilbud, som kommunen har til borgerne for at forebygge ensomhed?” Svar:

Det er meget vigtigt for mig som minister, at både de midler, der i satspuljeregi og i finanslovsaftaler over de senere år er afsat til bekæmpelse af ensomhed, kommer borgerne til gode.

Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi med finanslovsaftalen for 2019 indfører en forpligtelse for kommunerne til i deres værdighedspolitikker at beskrive, hvordan kommunens ældrepleje understøtter bekæmpelse af ensomhed. Kommunalbestyrelsen skal inddrage ældrerådet og andre relevante parter i udarbejdelsen.

Dette spiller sammen med, at vi på finansloven for 2019 blandt andet afsatte 100 mio. kr. årligt til kommunernes arbejde med netop at bekæmpe ensomhed, tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre borgere - herunder med inddragelse af civilsamfundet.

Yderligere har vi i de seneste satspuljeaftaler blandt andet afsat midler til et fællesskabsklippe-kort og en pulje til sammenhængende indsatser imod ensomhed og mistrivsel hos ældre. De projekter, der har modtaget midler fra fællesskabsklippekortet, har eksempelvis i deres ansøgning beskrevet, hvordan målgruppen opspores. Puljen til sammenhængende indsatser imod ensomhed og mistrivsel hos ældre kan eksempelvis søges med henblik på at afprøve eller videreudvikle aktiviteter, indsatser eller projekter, der særligt appellerer til ældre mænd i risiko for ensomhed, mistrivsel eller selvmord. Puljen kan også søges til i højere grad at styrke sammenhængen og bygge bro mellem de forebyggende hjemmebesøg og opfølgende forebyggelsesindsatser i regi af både kommuner og civilsamfund. Puljen kan søges af kommuner, private aktører eller civilsamfund, eventuelt i samarbejde.

Alt sammen initiativer som understøtter kommunernes arbejde og oplysning til borgerne i forhold til tilbud til at bekæmpe og forebygge ensomhed.








0:000:00