Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, om teknisk bistand til udformningen af et ændringsforslag, der sikrer at virksomhedspraktik er frivillig for den ledige

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 209, Spørgsmål 10
Vil ministeren yde teknisk bistand til udformningen af et ændringsforslag, der sikrer at virksomhedspraktik er frivillig for den ledige?

Svar fra tirsdag den 23. april 2019
”Vil ministeren yde teknisk bistand til udformningen af et ændringsforslag, der sikrer at virksomhedspraktik er frivillig for den ledige?.” Svar:

Der er vedlagt et udkast til et ændringsforslag om at gøre virksomhedspraktik til et frivilligt tilbud for den ledige, som det er skitseret i spørgsmålet.

Med ændringsforslaget kan tilbud om virksomhedspraktik alene gives efter aftale med borgeren. Hvis en borger har indgået aftale med jobcenteret om tilbud om virksomhedspraktik, vil borgeren dog have pligt til at påbegynde og deltage i tilbuddet.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har derudover vurderet de økonomiske konsekvenser af ændringsforslaget, herunder de eventuelle merudgifter som ændringen vil medføre. Det er dog ikke muligt forud for 2. behandlingen at lave et præcist skøn over de økonomiske konsekvenser af ændringsforslaget. Såfremt ændringsforslaget vedtages ved 2. behandlingen, vil der blive udarbejdet nærmere konsekvensberegninger.

Hvis tilbud om virksomhedspraktik bliver frivilligt, kan det betyde, at en andel af de personer, som i dag får virksomhedspraktik som ret og pligt tilbud, vil vælge tilbud om virksomhedspraktik fra. Det vil betyde, at nogle borgere i stedet vil få forløb med vejledning og opkvalificering. Vejledning og opkvalificering er dyrere end virksomhedspraktik, og den ønskede ændring vil derfor medføre merudgifter. En helårsperson i opkvalificering og vejledning koster ca. 152.000 kr. mere end en helårsperson i virksomhedspraktik.

Ses der på samtlige dagpenge-, kontanthjælp-, uddannelseshjælps- og integrationsydelsesmodtagere i 2018, var der 13.200 fuldtidspersoner i virksomhedspraktik.

Merudgiften afhænger af, hvor mange der som følge af forslaget vil vælge virksomhedspraktik fra og i stedet få et forløb i opkvalificering og vejledning. 23. april 2019 J.nr.

2018-5657 Hvis tilbud om virksomhedspraktik bliver frivilligt, og det resulterer i, at færre får en virksomhedsrettet indsats, kan det endvidere betyde merudgifter til forsørgelsesydelser, såfremt færre får en indsats med effekt. Litteraturen peger på, at en virksomhedsrettet indsats, ofte i kombination med anden støtte, i gennemsnit har positive jobeffekter for både ledige tæt på og længere fra arbejdsmarkedet.

Derudover er det værd at bemærke, at det følger af lovforslaget, som udmønter den brede politiske aftale om en forenkling af beskæftigelsesindsatsen, at virksomhedspraktik altid skal gives for at hjælpe borgeren tættere på arbejdsmarkedet. I lovforslaget skærpes formålet med virksomhedspraktik med henblik på at styrke jobfokus, herunder ansættelser i ordinære timer. Dette for at understøtte, at indsatsen bliver mere effektiv.
0:000:00