Kristian Hegaard
 svarer 
Nick Hækkerup

Kristian Hegaard (R) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om de øgede estimerede udgifter til fængsel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 10, Spørgsmål 12
Vil ministeren redegøre for de øgede estimerede udgifter til fængsel som følge af den i forslaget ekstra brug af ubetinget fængsel?

Svar fra fredag den 15. november 2019
1.

Det er i forbindelse med beregningerne af de økonomiske konsekvenser af lovforslaget skønnet, at ændringen vil indebære, at der fremover årligt vil være ca. 200 færre domme betinget med vilkår om samfundstjeneste for overtrædelse af straffelovens § 244 og ca. 40 færre domme betinget med vilkår om samfundstjeneste for overtrædelse af straffelovens § 245.

2.

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet et bidrag fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, som har udtalt følgende:

”Der er i lovforslaget forudsat en nettomerudgift på 9,2 mio. kr. i 2020 og 11,0 mio. kr. i 2021 og frem. Nettomerudgiften afspejler, at der er merudgifter til åbne fængselspladser og fodlænkeafsoning og mindreudgifter til samfundstjenesteforløb. De forventede øgede udgifter til drift af de ekstra fængselspladser er isoleret set beregnet til ca. 15,3 mio. kr. i 2020-PL. Det er kriminalforsorgens vurdering, at der skal anvendes op mod 15 fængselsbetjentårsværk til håndtering af det forventede merbelæg. Udover fængselsbetjente forventes anvendt andre personalegrupper som fx socialrådgivere, værkmestre, sundhedspersonale, fængselsledere, administrativt personale samt supportfunktioner i områdekontor og i direktoratet mv.

Det skal bemærkes, at der i forhold til bemandingsbehovet er tale om et skøn baseret på de generelle erfaringer med bemanding af åbne belægsafsnit i kriminalforsorgen. Det konkrete behov for yderligere fængselsbetjente vil afhænge af en række specifikke forhold, som endnu ikke er kendte, herunder hvordan det yderligere belæg vil fordele sig på matrikler, hvilke vagttyper der bemandes ud fra, omfanget af ekstraopgaver knyttet til belægget mv., samt om dette sker på allerede idriftsatte afdelinger, og hvilken personalemæssig balance der aktuelt vil være til stede på matriklen og på afdelingen.”
0:000:00