Signe Munk
 svarer 
Dan Jørgensen

Signe Munk (SF) spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, hvorvidt der vil være biogasanlæg m.v., som ikke vil kunne leve op til et krav om maks. 1 pct. udledning af metan ved udgangen af 2020

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 39, Spørgsmål 4
Er det ministerens vurdering, at der vil være biogasanlæg m.v., som ikke vil kunne leve op til et krav om maks. 1 pct. udledning af metan ved udgangen af 2020 – svarende til biogasbranchens interne mål? Vil det f.eks. give problemer for meget små anlæg, eksempelvis mindre rensningsanlæg?

Svar fra tirsdag den 19. november 2019
Lovforslaget giver bemyndigelse til, at der kan fastsættes krav til begrænsning, tilsyn og kontrol af udslip af drivhusgasser fra anlæg, der producerer, anvender eller sælger biogas som betingelse for at modtage pristillæg eller tilskud.

Eventuelle krav vil blive fastlagt på baggrund af de erfaringer, som Energistyrelsen indhenter i den målrettede indsats til at reducere metanudslip, som blev aftalt med Finansloven for 2019. Dette arbejde er igangsat og løber frem til udgangen af 2020.

Det indgår i indsatsen at få udarbejdet egenkontrolprogrammer og få foretaget metanlækagemålinger på konkrete anlæg. Det vil give et mere robust datagrundlag, end det vi ligger inde med i dag. Det usikre datagrundlag i dag betyder også, vi ikke på nuværende tidspunkt har tilstrækkelig viden til at vurdere, om der vil være biogasanlæg mv., hvis metanudslip vil overstige 1 pct. ved udgangen af 2020.

Biogasbranchens mål om at nå ned på et tab på 1 pct. er et mål for branchen som helhed og kan ikke umiddelbart oversættes til et krav til hvert enkelt anlæg. Indsatsen skal således udformes under hensyntagen til anlæggenes størrelse og øvrige karakteristika.

Eventuelle krav vil blive udmøntet i en bekendtgørelse, som skal sendes i høring i branchen inden udstedelse.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet








0:000:00