Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at den nuværende retstilstand omkring udstedelse af udrejseforbud og inddragelse eller nægtelse af udstedelse af pas fastholdes på 1 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 92, Spørgsmål 2
Vil ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag, der sikrer, at den nuværende retstilstand omkring udstedelse af udrejseforbud og inddragelse eller nægtelse af udstedelse af pas fastholdes på 1 år?

Svar fra torsdag den 30. januar 2020
1.

Efter de gældende regler fastsættes fristen for en afgørelse om at nægte udstedelse af pas eller inddrage et allerede udstedt pas til 1 år. Fristen kan dog forlænges med indtil 1 år ad gangen.

En afgørelse om at inddrage et allerede udstedt pas eller nægte at udstede et pas til en dansk statsborger og meddele udrejseforbud er et indgreb i den pågældendes bevægelsesfrihed. Justitsministeriet finder det afgørende, at en sådan afgørelse ikke har en videre tidsmæssig udstrækning, end hvad der skønnes nødvendigt for at forhindre den pågældendes udrejse.

Gennemgangen af de konkrete sager i forbindelse med evalueringen af de gældende regler om inddragelse af pas eller nægtelse af udstedelse af pas og meddelelse af udrejseforbud viser, at der i flere af de sager, hvor der har været anledning til at tage stilling til spørgsmålet om forlængelse, efterfølgende er truffet afgørelse om forlængelse. I flere af afgørelserne om forlængelse lægges der vægt på de samme omstændigheder, som også forelå forud for, og som har begrundet den oprindelige afgørelse Evalueringen viser efter Justitsministeriets opfattelse, at der er sager, hvor en person f.eks. kan være radikaliseret i så udpræget en grad, at 1 år ikke er nok til at ændre en persons ønske om eller vilje til at udrejse til et konfliktområde.

I tilfælde, hvor der foreligger meget tungtvejende forhold, der begrunder pasinddragelse mv., finder Justitsministeriet det mere hensigtsmæssigt, at der fra starten træffes en afgørelse med en længere tidsmæssig udstrækning, frem for at en afgørelse forlænges flere gange på det samme grundlag. Det giver også bedre mulighed for, at alvoren af de konkrete forhold, som begrunder afgørelsen, kan afspejles i den tidsmæssige udstrækning af afgørelsen, og dermed mulighed for at differentiere mellem sagerne.

2 På den baggrund kan jeg ikke støtte et ændringsforslag, hvorefter den gældende retstilstand med hensyn til den maksimale tidsmæssige udstrækning på 1 år af en afgørelse om inddragelse af pas eller nægtelse af udstedelse af pas og meddelelse af udrejseforbud opretholdes.

2.

Et ændringsforslag, som anført i spørgsmålet, kan efter Justitsministeriets opfattelse formuleres på følgende måde:

Ændringsforslag til forslag til lov om ændring af lov om pas til danske statsborgere m (Opretholdelse og styrkelse af indsats mod rekruttering til væbnede konflikter i udlandet samt modernisering af regler om gæsteprotokoller) (L 92) f (…):

Til § 2 1) r. 1 udgår.

Bemærkninger til nr. 1 Den foreslåede ændring indebærer, at den gældende retstilstand om den maksimale tidsmæssige udstrækning af en afgørelse om inddragelse af pas eller nægtelse af udstedelse af pas og meddelelse af udrejseforbud opretholdes.

Det indebærer, at politiet ved afgørelser om inddragelse af pas eller nægtelse af udstedelse af pas efter § 2, stk. 1, nr. 4, skal fastsætte en frist, der ikke overstiger 1 år. Fristen kan forlænges med indtil 1 år ad gangen. Efter § 2 b, stk. 1, kan politiet meddele en person, hvis pas er inddraget, eller hvem pas er nægtet, efter § 2, stk. 1, nr. 4, et udrejseforbud i det tidsrum, der følger af § 2, stk. 2. Det betyder, at der maksimalt kan fastsættes en frist for udrejseforbuddet på 1 år, dog således at fristen kan forlænges med op til 1 år ad gangen, hvis den pågældende fortsat opfylder betingelserne i § 2, stk. 1, nr. 4.

0:000:00