Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om der foreligger en bagatelgrænse for brug af agenter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 104, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvorvidt der med lovforslaget foreligger en bagatelgrænse for brug af agenter, idet man med forslaget åbner for brugen af agenter ved forbrydelser, der alene i dag giver bødestraf?

Svar fra mandag den 9. marts 2020
1.

Det fremgår af pkt. 2.1.3.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger, at den foreslåede udvidelse af agentreglerne ikke er tiltænkt anvendt ved helt bagatelagtige overtrædelser, der vedrører sager om efterforskning af en overtrædelse af straffelovens § 290 om hæleri, hvis salget vedrører hælervarer af meget lav økonomisk værdi. Politiet vil i sådanne tilfælde ikke kunne anvende agentreglerne i den foreslåede ordning.

Det fremgår endvidere af pkt. 2.1.3.4 og pkt. 2.1.3.5 i lovforslagets almindelige bemærkninger, at den foreslåede udvidelse af agentreglerne heller ikke er tiltænkt anvendt ved helt bagatelagtige overtrædelser, der vedrører sager om efterforskning af en overtrædelse af lovgivningen om euforiserende stoffer eller lovgivningen om våben of eksplosivstoffer. Ved vurderingen af, om en konkret overtrædelse falder under bagatelgrænsen, kan politiet bl.a. lægge vægt på omfanget og farligheden af lovovertrædelsen. Politiet vil i sådanne tilfælde ikke kunne anvende agentreglerne i den foreslåede ordning.

Det bemærkes, at der ikke i den foreslåede udvidelse af agentreglerne er en tilsvarende bagatelgrænse for så vidt angår sager om efterforskning af børnepornografi.

2.

Den foreslåede udvidelse af agentreglerne finder for så vidt angår hæleri, narkotika, våben og eksplosivstoffer alene anvendelse, hvis der ikke er tale om bagatelagtige overtrædelser. Det bemærkes i den forbindelse, at der således typisk vil være tale om overtrædelser, der kan medføre fængselsstraf, når politiet iværksætter agentvirksomhed. Det er dog ikke udelukket, at politiet iværksætter agentvirksomhed ved efterforskning af en lovovertrædelse, der alene vil medføre en bøde, forudsat at betingelserne for iværksættelse af agentvirksomhed er opfyldt, og at der ikke er tale om en bagatelagtig overtrædelse.









0:000:00