Jakob Sølvhøj
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Jakob Sølvhøj (EL) spørger børne- og undervisningsministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om det vil tage 3-5 år at bygge et nyt testsystem

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 126, Spørgsmål 2
Kan ministeren bekræfte, at det vil tage 3-5 år at bygge et nyt testsystem, sådan som det vurderes af viceinstitutleder Christian Kjeldsen, jf artiklen ”Ekspert: Nu skal 10 års testresultater genberegnes”, bragt på netmediet folkeskolen.dk den 21. februar 2020, og kan ministeren bekræfte, at det er planen, at de justerede nationale test skal køre 3-5 år, indtil der er udviklet et nyt system, sådan som det udtrykkes af DF’s repræsentant i folkeskoleforligskredsen i artiklen ”Det blev ikke dødsstødet til nationale test i folkeskolen”, bragt på netmediet folkeskolen.dk den 21. februar?

Svar fra onsdag den 18. marts 2020
Tiden forbundet med at udarbejde et nyt testsystem afhænger helt af testens indhold og kompleksitet samt behovet for it-udvikling.

Christian Kjeldsen påpeger i artiklen ”Ekspert: Nu skal 10 års testresultater genberegnes” (Folkeskolen.dk, 21. februar), at et nyt testsystem vil tage 3-5 år at udvikle. Det er formentlig et realistisk scenarium, hvis der skal udvikles et nyt testsystem fra bunden, herunder udvikles ny it og nye opgaver i samarbejde med opgavekommissioner og fagfolk. Hvis det derimod besluttes, at et nyt system omfatter justeringer inden for rammerne af det nuværende system, vil udviklingstiden være kortere.

Med aftalen om nationale test (februar 2020) har folkeskoleforligskredsen besluttet, at Børne- og Undervisningsministeriet gennemfører mindre forbedringer af det eksisterende testsystem i løbet af 2020. Forbedringerne skal gøre testene mere retvisende på elevniveau, fx ved at færre profilområder indgår i testene eller ved at slå profilområder sammen. 18. marts 2020 Sags nr.:20/04843 Folkeskoleforligskredsen vil blive inddraget i den konkrete model for forbedringerne af det eksisterende testsystem. De tilrettede test skal være i drift indtil et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem er færdigudviklet og træder i kraft.
0:000:00