svarer 
Simon Kollerup

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om mulighederne for et centralt register med national gældsinformation, der kan vise hvad der lånes, om lånene er misligholdt og kan vise udviklinger i forhold til omfanget af danskernes gæld, typen af gæld og udviklingen over tid

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 149, Spørgsmål 45
Hvad kan ministeren oplyse om mulighederne for et centralt register med national gældsinformation, der kan vise hvad der lånes, om lånene er misligholdt og kan vise udviklinger i forhold til omfanget af danskernes gæld, typen af gæld og udviklingen over tid? Vil ministeren tage initiativ til en sådan gældsinformation?

Svar fra mandag den 1. juni 2020
Som det fremgår af besvarelsen af spørgsmål 16 ad L 149 er der ikke lovgivningsmæssige hindringer for etableringen af et branchedrevet centralt register med gældsinformation, der fx kan vise hvad der lånes m Det er imidlertid vurderingen, at forbrugerkreditdirektivet ikke muliggør, at Danmark indfører en pligt i lovgivningen for kreditgivere til at foretage søgninger i nye databaser, herunder i et gældsregister. Effektivteten af et eventuelt ved lov etableret gældsregister vil derfor alt andet lige være mindre.

Jeg har desuden noteret mig, at Forbrugerrådet Tænk har tilkendegivet, at Rådet ikke støtter et (nationalt) gældsregister, da Rådet forventer, at det vil risikere at erstatte en egentlig kreditvurdering, hvorefter kreditselskaberne vil basere deres kreditvurdering på antal lån i registeret og dermed ikke inddrage fx nuværende og fremtidig indtægter.

Jeg har på den baggrund ikke til hensigt at tage initiativ til ved lov at etablere et nationalt register med gældsinformation til brug for kreditgivere.

0:000:00