Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om der er hjemmel til at pålægge omkostningerne ved myndighedernes indsats i forbindelse med en bombetrussel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 20, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, om der er hjemmel til at pålægge omkostningerne ved myndighedernes indsats i forbindelse med en bombetrussel , og i bekræftende fald om det er sket, at myndighederne har benyttet denne hjemmel?

Svar fra tirsdag den 5. januar 2021
Justitsministeriet kan generelt oplyse, at personer, der findes skyldige i et strafbart forhold, har pligt til at erstatte det offentliges udgifter til sagsomkostninger, jf. reglerne herom i retsplejelovens kapitel 91 (§§ 1007-1009).

Retsplejelovens regler om erstatning af sagsomkostninger omfatter udgifter, der er foranlediget ved den pågældende sag, herunder navnlig udgifter til forsvarersalær, lægeundersøgelser samt tekniske og regnskabsmæssige undersøgelser som led i politiets efterforskning af sagen. Domfældtes pligt til at erstatte sagsomkostninger omfatter derimod ikke almindelige driftsudgifter eller politiets ressourceforbrug forbundet med f.eks. indsats- og efterforskningsaktiviteter i anledning af anmeldelser om strafbare forhold.

Der kan i straffesager endvidere efter begæring fra den forurettede i sagen ske forfølgning af civilretlige erstatningskrav (adhæsionskrav), jf. reglerne herom i retsplejelovens kapitel 89 (§§ 991-994). Der vil efter disse regler f.eks. kunne nedlægges krav om erstatning for udgifter, som en offentlig myndighed har afholdt, fordi myndigheden har været udsat for en bombetrussel.

Justitsministeriet har endvidere til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet er ikke bekendt med sager, hvor politiets udgifter til håndteringen af falske bombetrusler har medført nedlæggelse af erstatningskrav mod gerningsmanden.”
0:000:00