Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, hvordan ministeren ser på muligheden for, at købe data fra private aktører om udbuds- og salgspriser m.v. fremfor at pålægge erhvervet en stor administrativ byrde

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 32, Spørgsmål 7
Hvordan ser ministeren på muligheden for, at købe data fra private aktører om udbudsog salgspriser m.v. fremfor at pålægge erhvervet en stor administrativ byrde, jf. den foreslåede indsættelse af § 10 b. i registreringsafgiftsloven?

Svar fra mandag den 30. november 2020
Det kan indledningsvist oplyses, at udviklingen af det semiautomatiske værdifastsættelsessystem er en del af Aftale om omlægning af bilafgifterne fra september 2017, hvor der blev afsat midler til forbedring af kontrollen med bilafgifterne, herunder udvikling og implementering af bedre it-understøttelse i form af en semiautomatisk værdifastsættelse i DMR.

Det semiautomatiske værdifastsættelsessystem er under udvikling i Skatteforvaltningen, hvorfor det på nuværende tidspunkt ikke er muligt nærmere at specificere de administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

Ved værdifastsættelse af køretøjer tager Skatteforvaltningen i dag udgangspunkt i annoncerede priser, fx på internettet, og her ud fra skønnes handelspriser. Det nuværende datamateriale kan give anledning til usikkerhed og upræcise værdifastsættelser, da de bygger på annoncerede priser.

Skatteforvaltningen er således afhængig af, at der kan købes adgang til data om annoncerede priser fra private aktører. De enkelte annoncører er dog ikke forpligtede over for Skatteforvaltningen til at sikre rigtigheden af sådanne oplysninger.

Skatteforvaltningen har på nuværende tidspunkt ikke adgang til data vedrørende faktiske salgspriser for brugte køretøjer, da der bl.a. ikke findes en mulighed for at købe oplysninger om salgspriser fra private aktører.

Det anses derfor ikke for en mulighed at fortsætte med at købe data fra private aktører, da der ønskes en generel forbedring af kontrollen med bilafgifterne.

Det bemærkes, at lovforslaget alene vedrører en bemyndigelse til, at skatteministeren senere kan udmønte indberetningspligten m.v. i en bekendtgørelse, når det semiautomatiske værdifastsættelsessystem er færdigudviklet.

Den nærmere rækkevidde af indberetningspligten, herunder hvordan begreberne skal tolkes, vil blive fastsat i en bekendtgørelse, som vil blive sendt i offentlig høring. I den forbindelse vil erhvervslivet få mulighed for at komme med bemærkninger, og Erhvervsstyrelsens Område for Bedre Regulering vil tage nærmere stilling til de administrative konsekvenser for erhvervslivet ved indberetningspligten.

0:000:00