Susanne Zimmer
 svarer 
Rasmus Prehn

Susanne Zimmer (UFG) spørger ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, hvilken viden de danske myndigheder har til rådighed, som giver anledning til, at de danske myndigheder anbefaler, at der ikke udarbejdes konstruktive vejledninger til forældre, som ønsker at lade deres børn vokse op på plantebaseret kost

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 44, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvilken viden de danske myndigheder har til rådighed, som giver anledning til, at de danske myndigheder anbefaler, at der ikke udarbejdes konstruktive vejledninger til forældre, som ønsker at lade deres børn vokse op på plantebaseret kost, modsat i Sverige, Norge og Finland?

Svar fra fredag den 8. januar 2021
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:

”De danske myndigheders vejledning om vegansk kost bygger på de nordiske næringsstofanbefalinger (NNR) samt på anbefalinger fra henholdsvis den europæiske sammenslutning af børnelæger (ESPHGAN)

og danske børnelæger. De nordiske næringsstofanbefalinger indeholder anbefalinger for kostens indhold af fedt, kulhydrat og protein samt vitaminer og mineraler. Det fremgår klart af ESPHGANs retningslinjer for spædbørnsernæring, at det er risikabelt at ernære spædbørn vegansk.

Det er korrekt, at den vejledning, der gives i Danmark om vegansk kost til børn adskiller sig fra den vejledning, der fx gives i Sverige. De danske myndigheders udmelding er, at vegansk kost til børn ikke kan anbefales, mens myndighederne i fx Sverige giver overordnede anbefalinger for, hvorledes en vegansk kost til børn bør sammensættes. Sundhedsstyrelsen har oplyst, at så vidt de er orienteret, så fraråder svenske børnelæger vegansk ernæring ud fra et lægefagligt perspektiv.

Forskellen mellem den danske og den svenske tilgang beror imidlertid ikke på ernæringsfaglig uenighed, men på, at de danske myndigheder ikke ønsker at udvande budskabet om, at vegansk kost ikke kan anbefales til børn samt ønsker at undgå misforståelser.

De danske myndigheder er opmærksomme på, at børn, der ernæres vegansk, kan få tilstrækkeligt med næringsstoffer og energi gennem en veltilrettelagt vegansk kost, der er suppleret med de nødvendige kosttilskud. Dette fremgår ligeledes af Sundhedsstyrelsens publikation ”Ernæring til spædbørn og småbørn en håndbog for sundhedspersonale” (2019).

Både Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen giver på hvert deres ressortområde vejledning i forhold til forældre, der – på trods af at vegansk kost ikke anbefales – alligevel ønsker, at deres børn skal spise vegansk. Det anbefales blandt andet at amme barnet indtil 2 år, give barnet kosttilskud samt søge rådgivning hos en autoriseret klinisk diætist.

1 På ovenstående baggrund fastholder Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at vegansk kost ikke kan anbefales til børn. Fødevarestyrelsen vil dog gerne se på, om den vejledning, der gives om vegansk kost til børn over 2 år, kan formuleres anderledes i forhold til de forældre, som ønsker at give deres børn vegansk mad.” Fødevarestyrelsen oplyser i øvrigt, at ovenstående svar er koordineret med Sundhedsstyrelsen.

Rasmus Prehn / Per Preisler Christiansen
0:000:00