Louise Schack Elholm
 svarer 
Morten Bødskov

Louise Schack Elholm (V) spørger skatteministeren, Morten Bødskov, om kommentar til henvendelsen af 3/12-20 fra eBay Classifieds Scandinavia om data om køretøjer, og oplyse om ministeren vil undersøge muligheden for at købe data

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 32, Spørgsmål 13
Vil ministeren kommentere henvendelse af 3. december 2020 fra eBay Classifieds Scandinavia om data om køretøjer, og oplyse om ministeren vil undersøge muligheden for at købe data?

Svar fra onsdag den 9. december 2020
I henvendelsen af 3. december 2020 anfører eBay Classifieds Scandinavia, at de i dag logger prisudviklingen ned på den enkelte bil, og gerne indgår aftale med Skatteforvaltningen om at stille disse data til rådighed på samme måde, som der i dag leveres annoncerede data.

EBay Classifieds Scandinavia bemærker endvidere, at såfremt forhandlerne forpligtes til at indtaste data, vil det være formålstjenligt at gøre dette i systemer, som anvendes i forvejen, og dermed formindske de administrative byrder betragteligt i forhold til, at der udvikles endnu et system med det ene formål at indberette priser til Skatteforvaltningen.

Kommentar Jeg vil indledningsvist gerne takke eBay Classifieds Scandinavia for de anførte forslag og input. Det er vigtigt at afdække alle muligheder i forbindelse med en senere udarbejdelse af bekendtgørelse vedrørende indberetningspligt.

I forbindelse med udviklingen af det semiautomatiske værdifastsættelsessystem, og inden udarbejdelse af bekendtgørelse vedrørende indberetningspligten, vil Skatteforvaltningen tage kontakt til eBay Classifieds Scandinavia med henblik på at undersøge muligheden for, at Skatteforvaltningen kan indgå aftale om brug af data fra eBay Classifieds Scandinavia.

Det kan oplyses, at udviklingen af det semiautomatiske værdifastsættelsessystem er en del af Aftale om omlægning af bilafgifterne fra september 2017, hvor der blev afsat midler til forbedring af kontrollen med bilafgifterne, herunder udvikling og implementering af bedre it-understøttelse i form af en semiautomatisk værdifastsættelse i DMR.

Forslaget skal desuden ses i sammenhæng med Aftale om styrket regelefterlevelse på motorområdet fra 2019 og Aftale om styrkelse af motorområdet fra juni 2020, der blev indgået mellem Regeringen (Socialdemokratiet,), Venstre, Dansk Folke Parti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Nye Borgerlige og Liberal Alliance.

Formålet med begge aftaler var at styrke kontrollen med motorområdet, herunder særligt i forbindelse med værdifastsættelse af bilerne ved eksport, import og genberegning.

Det semiautomatiske værdifastsættelsessystem forventes at give en mere præcis værdifastsættelse fx i forbindelse med værdifastsættelse af et brugt importeret køretøj, fordi der tages udgangspunkt i faktiske salgspriser for sammenlignelige køretøjer, frem for annoncerede priser. Indberetning af faktiske udbuds- og salgspriser vil derfor give Skatteforvaltningen og selvanmeldervirksomheder mulighed for at værdiansætte brugte køretøjer mere præcist.

Det semiautomatiske værdifastsættelsessystem er under udvikling i Skatteforvaltningen, hvorfor det på nuværende tidspunkt ikke er muligt nærmere at specificere de administrative og økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

Det kan endvidere oplyses, at lovforslaget alene vedrører en bemyndigelse til, at skatteministeren senere kan udmønte indberetningspligten m.v. i en bekendtgørelse, når det semiautomatiske værdifastsættelsessystem er færdigudviklet.

0:000:00