Jette Ryde Gottlieb
 svarer 
Peter Hummelgaard

Jette Gottlieb (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Peter Hummelgaard, hvilke empiriske erfaringer med selvpension, der udgør grundlaget for at skønne over tilgangen til selvpensionering, herunder det konkrete skøn for andelen på selvpension

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 105, Spørgsmål 14
Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 3 oplyse, hvilke empiriske erfaringer med selvpension, der udgør grundlaget for at skønne over tilgangen til selvpensionering, herunder det konkrete skøn for andelen på selvpension?

Svar fra torsdag den 17. december 2020
”Vil ministeren i forlængelse af svaret på spørgsmål nr. 3 oplyse, hvilke empiriske erfaringer med selvpension, der udgør grundlaget for at skønne over tilgangen til selvpensionering, herunder det konkrete skøn for andelen på selvpension?” Svar:

Jeg har indhentet bidrag fra Finansministeriet, der oplyser følgende:

”Finansministeriet indregner en skønnet stigning i antallet af selvpensionister i de mellemfristede fremskrivninger. Selvpensionister kan defineres som personer, der frem mod folkepensionsalderen modtager en privat pensionsudbetaling, og samtidig hverken er i beskæftigelse, og ej heller modtager en offentlig indkomsterstattende overførsel.

Der kan observeres en empirisk sammenhæng mellem andelen af selvpensionister og pensionsformue pr. restleveår. Det vil sige, at andelen af selvpensionister stiger med pensionsformuen og aftager med restlevetiden. I de mellemfristede fremskrivninger indregnes et skøn over disse to effekter baseret på egne beregninger af den estimerede sammenhæng på registerdata. Det forudsættes ydermere, at andelen af selvpensionister isoleret set stiger, når andelen af efterlønsberettigede falder i fremskrivningen.

Fremskrivningsprincipperne indebærer konkret, at det skønnes, at andelen af 68-årige selvpensionister udgør ca. 6,7 pct. i 2035.”








0:000:00