Peter Skaarup
 svarer 
Nick Hækkerup

Peter Skaarup (DF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, hvilken eskalation der har været gennem de næsten 2 år, det har været muligt at erhverve sig en peberspray, således at kriminelle er mødt frem i private hjem med knive og pistoler, da de ved, at der er en mulighed eller risiko for, at husets ejer har erhvervet sig en peberspray

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 111, Spørgsmål 1
Vil ministeren opgøre, hvilken eskalation der har været gennem de næsten 2 år, det har været muligt at erhverve sig en peberspray, således at kriminelle er mødt frem i private hjem med knive og pistoler, da de ved, at der er en mulighed eller risiko for, at husets ejer har erhvervet sig en peberspray, og vil ministeren samtidig give sit eget estimat for, hvilken stigning man fremover vil se, hvis den nuværende peberspraysordning bevares, jf. udtalelserne dels fra den daværende socialdemokratiske retsordfører under 1. behandling af L 83 (folketingsåret 2018-19, 1. samling) og dels fra den nuværende socialdemokratiske retsordfører under 1. behandling af L 111, om at lovliggjorte peberspray vil føre til en eskalation af våben blandt kriminelle?

Svar fra torsdag den 7. januar 2021
Som justitsminister er det min primære opgave at sikre danskernes tryghed.

Jeg mener grundlæggende ikke, at det skaber tryghed i samfundet, at borgere har mulighed for at bevæbne sig.

Som det fremgår af Justitsministeriets rapport af 1. oktober 2020 om erfaringerne med pebersprayordningen, side 10, er der sket næsten en fordobling af fældende afgørelser, hvor peberspray har været en del af sagen. Desuden fremgår det af rapporten, side 14, at ni politikredse samlet set har oplyst, at der i 2019 skønnes at være 80-110 sager angående ulovlig anvendelse af peberspray. De omfattede sager vedrører vold, kvalificeret vold, trusler, røveri og butikstyveri. De resterende tre politikredse har ikke oplyst antal sager om ulovlig anvendelse af peberspray.

Det fremgår desuden af rapporten, side 14-15, at Midt- og Vestjyllands Politi og Nordjyllands Politi generelt har bemærket, at der ses en stigning i våbenlovsovertrædelser, hvor peberspray indgår. Midt- og Vestjyllands Politi bemærker desuden, at der efter politikredsens opfattelse er sket en markant forøget anskaffelse af peberspray, og at disse i udpræget grad anvendes i strid med formålet med lovgivningen, og at det desuden kan konstateres, at der ses et betydeligt antal peberspray, som er fundet i forbindelse med politiforretninger, særligt i narkomiljøer.

Side








0:000:00