Preben Bang Henriksen
 svarer 
Mattias Tesfaye

Preben Bang Henriksen (V) spørger justitsministeren, Mattias Tesfaye, om teknisk bistand til et ændringsforslag, der indebærer, at bestemmelse om at skyldneren kan kræve sit indestående i et andelsselskab eller en andelsforening udbetalt indenfor 3 måneder, udgår af lovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 181, Spørgsmål 3
Vil ministeren yde teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, der indebærer, at den foreslåede bestemmelse om at skyldneren kan kræve sit indestående i et andelsselskab eller en andelsforening udbetalt indenfor 3 måneder, udgår af lovforslaget, således at Justitsministeriet – i konkret dialog med erhvervslivet – har bedre tid til at finde en ny løsningsmodel der både håndterer problemet med de konkursramte andelshavere og tager hensyn til højrisikoen for kapitaldræn i andelsselskaberne og lighedsprincippet, således at konkursramte andelshavere ikke opnår bedre udtrædelsesvilkår end ikkekonkursramte andelshavere?

Svar fra onsdag den 25. maj 2022
1.

Justitsministeriet kan indledningsvis oplyse, at det i dag er sådan, at en landmand, der har indstillet driften og er udtrådt af et andelsselskab i forbindelse med en konkurs eller rekonstruktion, i en årrække efter konkursens andelshaverkonto ikke kan udbetales på én gang, men udbetales løbende. I dag vil en landmands andelshaverkonto således, afhængig af vedtægterne i det relevante andelsselskab, som udgangspunkt blive udbetalt over en periode på mellem tre og ti år.

Det følger af det skatteretlige retserhvervelsesprincip, at et skattekrav opstår samtidig med, at den skattepligtige opnår ret til et formuegode. I nærværende sammenhæng betyder det, at der hver gang, landmanden får udbetalt en rate fra andelshaverkontoen, udløses et personligt skattekrav. Hvis andelskontoen samtidig er pantsat, vil landmanden stå med en skattegæld for penge, som panthaveren har ret til. Dette er med til at fastholde landmanden i insolvens, da der ikke kan gøres endeligt op med gælden. Landmanden vil samtidig som udgangspunkt ikke kunne få gældssanering, da der i en sådan situation oftest ikke vil være udsigt til, at en gældssanering vil føre til en varig forbedring af landmandens økonomi.

Side 2/4 Som anført i lovforslaget, Folketingstidende 2021-22, A, L 181 som fremsat, side 62 og 64, er Justitsministeriet i lyset heraf enig med Konkursrådet i, at det ud fra en insolvensretlig synsvinkel er urimeligt, at en skyldner ikke kan få akkorderet krav på skat af fremtidige udlodninger fra et andelsselskab, særligt når disse er pantsat inden rekonstruktionsbehandlingens eller konkursbehandlingens indledning.

I forhold til det i spørgsmålet anførte om, at konkursramte andelshavere med den foreslåede ordning opnår bedre udtrædelsesvilkår end ikke-konkursramte andelshavere, bemærkes, at der efter Justitsministeriets opfattelse ikke er tale om sammenlignelige situationer. Det bemærkes i den forbindelse, at en insolvent landmand har et større behov for at få gjort op med sin gæld én gang for alle i forbindelse med en rekonstruktion eller konkurs end en solvent landmand, som ikke står over for en længere årrække med uløselig gæld.

Samlet set er det min opfattelse, at der med lovforslaget er fundet en fornuftig insolvensretlig løsning på et mangeårigt problem. En løsning, som sikrer, at insolvente landmænd undgår at havne i en uløselig situation og har mulighed for at komme hurtigere på fode igen.

Skulle ændringsforslaget blive vedtaget, vil der skulle tages stilling til, i hvilket regi der mest hensigtsmæssigt kan arbejdes videre med mulige alternative løsninger.

2.

Et ændringsforslag vil kunne formuleres på følgende måde:

Ændringsforslag Til § 1 1) r. 16 udgår.

[Mulighed for udbetaling af andelshaverkonto udgår]

2) r. 37 udgår.

[Mulighed for udbetaling af andelshaverkonto udgår]

Bemærkninger Side 3/4 Med de foreslåede ændringer udgår de i lovforslaget indeholdte bestemmelser om, at skyldneren kan kræve sit indestående i et andelsselskab eller en andelsforening udbetalt senest 3 måneder efter opsigelsen.

Side 4/
0:000:00