Debat

SF: Vi må hjælpe hinanden med asylpresset

Karina Lorentzen Dehnhardt
Karina Lorentzen Dehnhardt MF (SF)

DEBAT: Borgerkrig, Ebola og andre konflikter har øget flygtningestrømmene mod Europa. Nogle lande er under hårdere pres end andre, og alle medlemslande i EU bør derfor hjælpe ligeligt til. Det skriver Karina Lorentzen Denhardt, Integrationsordfører for SF.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)
Integrationsordfører

Flere millioner mennesker er flygtet fra blandt andet borgerkrigen i Syrien. Mange er flygtet til nabolandene, mens andre finder vej til Europa, hvor de søger om asyl.

Som det er i dag, er det et lotteri, som tilskynder til, at mennesker på flugt vælger livsfarlige veje hertil, for herefter at omgå asylsystemet i blandt andet Italien, for ofte at rejse videre op gennem Europa for at prøve lykken længere nord på i eksempelvis Tyskland, Storbritannien eller i et af de skandinaviske lande.

Udfordringen er især, at flygtninge nærmest vilkårligt kommer ind i Europa – i syd ankommer der flest, men asyl-procedurerne er mangelfulde og varierer fra land til land, hvilket resulterer i få egentlige afgørelser – i nord ankommer der færre, men flere får deres asylsag behandlet ordentligt.

Alle skal hjælpe til
Når modtagelsen af flygtninge er brudt sammen i lande som Italien og Grækenland, kan vi i mange tilfælde ikke sende flygtninge tilbage, hvis de på illegal vis er rejst videre op gennem Europa.

Der foregår lige nu overvejelser i EU i forhold til, hvordan vi på europæisk plan kan blive bedre til at håndtere asylansøgerne. Jeg mener, at vi bør følge de europæiske overvejelser tæt, og overveje, hvad der er af fordele og ulemper for Danmark.

I SF ønsker vi ikke en urealistisk asylpolitik, hvor vi åbner grænser for flygtninge uden at tage hensyn til de praktiske udfordringer med at huse og integrere de mange nye flygtninge i vores samfund.  

Karina Lorentzen Dehnhardt
Integrationsordfører, SF

Derudover er det også vigtigt at se på, at alle medlemslande i EU tager en rimelig del af de mange flygtninge, som kommer til Europa i disse år. Ikke mindst mange af de østeuropæiske lande bør tage flere flygtninge, end de gør i dag. Desværre bliver det nuværende Dublin-system primært brugt som en løftestang til at fralægge sig ansvar og sende problemet videre til andre lande.

Europol skal styrkes
Samtidig så vi gerne, at vi styrkede det fælleseuropæiske politisamarbejde i Europol for at komme den organiserede illegale indvandring og menneskehandel til livs, som desværre opstår i kølvandet på de store flygtningestrømme. Det er ikke rimeligt, at nogen tjener penge på andre menneskers nød.

I SF ønsker vi ikke en urealistisk asylpolitik, hvor vi åbner grænser for flygtninge uden at tage hensyn til de praktiske udfordringer med at huse og integrere de mange nye flygtninge i vores samfund. Kommunerne har netop et stort arbejde med, at de skal følge op med en solid integrationsindsats, så vi kan få bygget mennesker op igen frem for at bryde dem ned.

Det er netop en af årsagerne til, at vi har afsat en kvart milliard kroner ekstra til kommunernes modtagelse og integration af flygtningene med næste års finanslov. For dem, som bliver i Danmark, er det vigtigt, at mange kommer ud på arbejdsmarkedet, og at ikke mindst børnene og de unge får en uddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Lorentzen Dehnhardt

MF, gruppeformand (SF)
akademiøkonom (Esbjerg Business College. 1997), lærer (Haderslev Statsseminarium. 2002), MA professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2018)

0:000:00