Debat

Borgmester: Kriminalisér prostitutionskunder nu!

DEBAT: Som samfund bør vi gribe ind og mindske de skader, prostituerede kan pådrage sig ved salg af seksuelle ydelser. Det gør vi ved at kriminalisere sexkøbere, skriver Mikkel Warming, socialborgmester i Københavns Kommune.
Pernille Diana Castle Møller
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mikkel Warming
Socialborgmester i Københavns Kommune (EL)

Regeringen har med sin pludselige kovending i spørgsmålet om kriminalisering af prostitutionskunder svigtet en gruppe af samfundets svageste borgere. Prostitution medfører fysiske og psykiske skader på de prostituerede og bør alene af den grund begrænses mest muligt. Samtidig sender en fortsat lovliggørelse et helt forkert signal til børn og unge i vores samfund.

Et ansvar for de svageste
I Danmark plejer vi at tage ansvar for de svageste; vi plejer at gribe ind og lovgive, når det er nødvendigt. Det gjorde vi blandt andet, da vi i sin tid forbød asbest, der gjorde mange almindelige arbejdere syge, og det gjorde vi, da vi afskaffede revselsesretten, så det ikke længere var tilladt at slå sine børn. Der findes ingen (Straffelov)råd eller rapporter, der kan berettige en fortsat lovliggørelse. Derfor: Kriminalisér prostitutionskunder nu!

Da vi som samfund fik kendskab til, hvor meget asbest faktisk skadede mange af de mennesker, der blev udsat for det, så tog vi affære. Forbød asbest i nye byggerier og skiftede det ud, hvor det var muligt. Selvom en række mennesker ikke kom til skade, når de arbejdede i asbestfyldte miljøer. Fordi vi som samfund ikke vil tillade, at mennesker bliver syge, får sundhedsmæssige, psykiske eller sociale problemer, hvis vi kan forhindre det.

Fakta
Altinget | Social har sat gang i et nyt debatkoncept, som går under navnet ’Socialdebatten’. Det nye koncept vil overordnet fokusere og styrke den socialpolitiske og socialfaglige debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget l Social eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for socialområdet.

Fra den 10. januar og en måned frem diskuterer debatpanelet prostitution. Det er tredje gang, Socialdebatten kører. Første omgang var debattens fokus på anbringelser af udsatte børn, der startede i starten af november.

Socialdebattens debatpanel

BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

Ud over det rent menneskelige aspekt – vi forsøger at beskytte menneskers liv og helbred bedst muligt – så er der også tale om, at vi som samfund et eller andet sted finder det urimeligt, hvis vi passivt ser til, at mennesker påføres skader, som samfundet bagefter skal bruge mange ressourcer på at afbøde konsekvenserne af. Sådan handler vi normalt som samfund.
Det interessante spørgsmål er så: Hvorfor gælder de principper, vi normalt handler efter, ikke, når det kommer til prostitution?

En lovliggørelse eller begrænsning
Vi ved – fra det daglige arbejde, som socialarbejderne udfører i København – at langt de fleste, der er i prostitution får skader. Fysiske skader, sundhedsmæssige skader og psykiske skader. Skader, vi som socialforvaltning skal bruge tid og kræfter på at hjælpe mennesker med at håndtere. Det spørgsmål, man må stille sig selv, prostitutions kendte skadesvirkninger taget i betragtning, er, hvad vi kan gøre for at begrænse prostitutionens omfang? Vi kan i hvert fald ikke fortsætte som nu.

Den nuværende lovgivning er placeret nogenlunde mellem alle de stole, som tænkes kan; prostitution er et lovligt erhverv, men prostituerede er ikke berettiget til sygedagpenge eller andre rettigheder, som arbejdere ellers har. Prostitution er nemlig samtidig et socialt problem, som mennesker skal hjælpes ud af. Hvis der er en lovgivning, der er forvirrende og stigmatiserende, er det det nuværende makværk af en lovgivning!

Mikkel Warming (EL)
Socialborgmester i Københavns Kommune

Den nuværende lovgivning er placeret nogenlunde mellem alle de stole, som tænkes kan; prostitution er et lovligt erhverv, men prostituerede er ikke berettiget til sygedagpenge eller andre rettigheder, som arbejdere ellers har. Prostitution er nemlig samtidig et socialt problem, som mennesker skal hjælpes ud af.

Hvis der er en lovgivning, der er forvirrende og stigmatiserende, er det det nuværende makværk af en lovgivning! Det eneste fornuftige er derfor at vælge, om vi vil gå den fulde vej i retning af lovliggørelse og normalisering af prostitution i Danmark. Det betyder A-kasser, praktikophold, offentlige bordeller m.m. Eller vil vi gå en anden vej og forsøge at begrænse prostitutionen?

En kriminalisering er den eneste vej
Som socialborgmester er jeg ikke i tvivl om, at vi har en forpligtigelse til at begrænse de skader, som mennesker påføres. Begrænse de skader, som prostitution giver langt de fleste. Derfor skal vi begrænse prostitutionens omfang. Det gør vi efter min mening bedst ved at begrænse efterspørgslen efter købesex. Vi skal nemlig ikke forfølge den enkelte, der er i prostitution. Vedkommende skal tværtimod have så meget hjælp som muligt.

Der er – i mine øjne – ingen vej udenom end at kriminalisere købet af sex. For at begrænse antallet af kunder. Jeg ved lige så godt som alle andre, at det ikke vil få alle til at holde op med at købe sex. Men det vil for det første betyde, at en række mennesker vil opdage, at de risikerer at begå en ulovlighed og derfor vil lade være. For det andet vil det kunne være med til at skabe en holdningsændring. Så det ikke opleves som værende i orden at købe sex. På samme måde som forbuddet med at slå sine børn har medført en holdningsændring, og som de stramme rygeregler har betydet en ændring af holdninger og mindsket udbredelsen af rygning blandt unge.

Hvis vi vil begrænse prostitutionen i Danmark, er en kriminalisering af kunderne den eneste effektive vej, jeg kan se. Jeg underkender på ingen måde, at et mindretal af prostituerede har det godt med deres levevej og ikke mener, at der er nogen problemer forbundet med prostitution. Det er fair nok, at man har det på den måde. Men det, at en gruppe af håndværkere i sin tid ikke blev syge af at arbejde med asbest, betød jo ikke, at samfundet ikke greb ind og forbød asbest.

På samme måde bør vi som samfund i dag gribe ind og gøre alt, hvad vi kan for at mindske de skader, som mennesker får og dermed mindske prostitutionen i Danmark. Derfor bør prostitutionskunder kriminaliseres, og derfor har regeringen med sin kovending i spørgsmålet om kriminalisering af købesex svigtet en række skrøbelige og sårbare mennesker i vores samfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikkel Warming

Næstformand, Boligselskabet AKB, København Politisk konsulent, Socialpædagogerne Nordsjælland, Formand for Askovfondens bestyrelse
ba i forvaltning (RUC 1994)

0:000:00