Debat

Debat: Manglende faglighed er skyld i ældres underernæring

DEBAT: Hver femte ældre er underernæret på grund af manglende tandpleje og ernæringskompetencer. Løsningen er tværfaglige ernæringsteams, mener foreningsformænd.

Mange ældre har problemer med at tygge og synke, men får ikke tilstrækkelig vejledning, skriver formændene i hhv. Danske Tandplejere, Kost &amp; Ernæringsforbundet og Ergoterapeutforeningen.<br>
Mange ældre har problemer med at tygge og synke, men får ikke tilstrækkelig vejledning, skriver formændene i hhv. Danske Tandplejere, Kost & Ernæringsforbundet og Ergoterapeutforeningen.
Foto: /ritzau/Ole Lind
Julie Arnfred Bojesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Elisabeth Gregersen, formand for Danske Tandplejere
Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet
Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen

Satspuljepartierne har netop afsat 13,2 millioner kroner til tværfaglige ernæringsindsatser for underernærede ældre. Det er et meget positivt tiltag, fordi et tværfagligt fokus har langt lettere ved at finde årsagerne til de ældres spise- og ernæringsproblemer og kan gøre noget ved problemerne.

I dag er cirka hver femte af de ældre underernæret. Årsagerne kan være mange, men ofte ser vi, at det skyldes problemer med at drikke og spise den tilbudte mad, blandt andet på grund af mangel på daglig mund- og tandpleje.

Dårlig tandpleje og vejledning
Flere undersøgelser viser, at mellem 60-87 procent af de ældre i plejeboliger har problemer med at tygge og synke. Det øger risikoen for fejlsynkning, lungebetændelser og en svækket sundhedstilstand. De ældre går glip af fællesskabet med andre og de fælles måltider, som giver næring, og som samtidig er en af de vigtigste sociale aktiviteter i hverdagen.

Ofte taber de ældre sig, uden at de og deres pårørende får vejledning i, hvordan de selv kan stoppe et vægttab.

Elisabeth Gregersen, Ghita Parry og Tina Nør Langager
Formænd i hhv. Danske Tandplejere, Kost & Ernæringsforbundet og Ergoterapeutforeningen

Undersøgelser viser også, at de ældre ikke får tilstrækkelig hjælp til den daglige tandpleje, når de ikke længere er i stand til, for eksempel selv at børste tænder. Manglende tandpleje fører til infektioner omkring tænder og problemer med proteser, som ikke længere passer, og derfor gør ondt, når de bruges.

En tredje væsentlig årsag til underernæringen er et manglende fokus på de ældres ernæringstilstand og utilstrækkelig ernæringsbehandling. Ofte taber de ældre sig, uden at de og deres pårørende får vejledning i, hvordan de selv kan stoppe et vægttab før, under og efter sygdom - eller få hjælp til at blive visiteret den rette mad.

Det kræver tværfaglig indsats
Da underernæring hos ældre skyldes flere årsager, er det vigtigt, at de tværfaglige ernæringsteams består af ernæringsfaglige til at vejlede i og behandle med ernæringsrigtig mad i rette konsistens; af tandplejere, der underviser og støtter plejepersonalet i daglig mund- og tandpleje; og af ergoterapeuter, som undersøger og træner de ældre i at synke og spise, samt rådgiver i siddestillinger og afprøver relevante hjælpemidler.

Indsatserne i de tværfaglige ernæringsteams vil ikke kun være til gavn for den enkelte ældre, men også for samfundet, da indsatserne kan hindre dyre indlæggelser og genindlæggelser på sygehusene.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Elisabeth Gregersen

Formand, Danske Tandplejere
tandplejer (1979), bachelor i Sundhedspædagogik (2010), master i Professionel Kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

Tina Nør Langager

Formand, Ergoterapeutforeningen, bestyrelsesmedlem, Pensionskassen for Sundhedsfaglige, bestyrelsesmedlem, Sundhedsfagliges Ejendomsaktieselskab, PKA
master i socialentreprenørskab (Roskilde Uni. 2014), diplomuddannelse i sundhedsfremme og forebyggelse (DPU 2004), ergoterapeut (Ergoterapeutuddannelsen 1997)

0:000:00