Debat

DH: Lovforslag om forskelsbehandling er en ommer

DEBAT: Socialministerens lovforslag imod diskrimination af handicappede ser ud til at blive en ommer. Konsekvensen er, at vi fortsat ikke bliver opfattet som ligeværdige borgere, skriver Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

Det er forbudt at diskriminere på grund af køn, på grund af seksualitet, på grund af etnicitet, på grund af religion, men det har det hidtil ikke været på grund af handicap – det har jeg svært ved at forstå retfærdigheden eller logikken i!

Nu er socialministeren kommet med et lovforslag, der angiveligt skal beskytte mod handicapbetinget diskrimination. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men desværre løser lovforslaget ikke problemet.

Det helt store problem er lovforslagets § 3. Heri hedder det, at ”Forbuddet mod forskelsbehandling omfatter ikke en pligt til rimelig tilpasning eller tilgængelighed". Der er bare det, at mange former for diskrimination stadig kan foregå, når forpligtelsen til rimelig tilpasning ikke er en del af lovgivningen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Handicappede diskrimineres
Det, der var med til at overbevise et flertal af politikere om, at et forbud er nødvendigt, var da også en række konkrete eksempler på personer, der har oplevet lovlig handicapbetinget diskrimination, der netop har sin rod i manglende rimelig tilpasning.

Det gælder for eksempel, når en lille dreng med diabetes udmeldes af sin private børnehave, fordi personalet ikke mener, at de kan give drengen den livsnødvendige insulin. Det siger sig selv, at det er helt uforståeligt for en lille dreng, at han pludselig skal hives ud af den vante ramme og over i en anden børnehave.

Når rimelig tilpasning er undtaget fra lovgivningen, betyder det, at der er en lang række situationer, hvor mennesker med handicap fortsat kan ekskluderes netop på grund af handicappet.

Thorkild Olesen
Formand for Danske Handicaporganisationer

Det er rimelig tilpasning at give personalet den nødvendige viden om diabetes, sådan at de på betryggende vis kan have drengen i børnehaven.

Det er også manglende rimelig tilpasning, når en uddannelsesinstitution ikke sørger for, at en nybagt student, der er kørestolsbruger, kan være på podiet sammen med klassekammeraterne, når der uddeles eksamensbeviser.

Her vil forpligtelsen til rimelig tilpasning indebære en rampe eller et podium med niveaufri adgang. Det er manglende rimelig tilpasning, når en blind bedstefar ikke kan tage sin førerhund med på restaurant til en børnefødselsdag for et barnebarn. Her indebærer rimelig tilpasning, at førerhunden accepteres, måske får en skål vand. En førerhund er en veltrænet hund på arbejde. Den hverken gør, tigger eller tager kontakt til de øvrige restaurantgæster.

Lovforslag skal sikre ligeværdige borgere
Når rimelig tilpasning er undtaget fra lovgivningen, betyder det, at der er en lang række situationer, hvor mennesker med handicap fortsat kan ekskluderes netop på grund af handicappet.

Konsekvensen er, at vi fortsat ikke bliver opfattet som ligeværdige borgere. Lovforslaget skal bidrage til, at opfattelsen af personer med handicap ændres.

Mennesker med handicap vil være ligeværdige samfundsborgere, som kolleger, skolekammerater eller i alle livets andre forhold. Det skal en lovgivning, der forbyder diskrimination, meget bidrage til.

Der kan lovforslaget forbedres afgørende. Det håber jeg, at de mange politikere, der netop så hvor ofte personer med handicap ekskluderes grundet manglende rimelig tilpasning, holder fast i, når lovforslaget kommer til debat i Folketinget. Lovforslagets § 3 er en ommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thorkild Olesen

Formand, Danske Handicaporganisationer, næstformand, Det Centrale Handicapråd
cand.mag. i historie og religionsvidenskab (Aarhus Uni. 2005)

0:000:00