Holstein: Løkke vinder ikke på lederskab

ANALYSE: Løkke talte om lederskab i sit oplæg til valgudskrivelsen, men det vinder man ikke valg på, vurderer politisk kommentator. Udlændingepolitikken var tidligere blå bloks trumf – nu er det en joker.

Det har formentlig ikke den store effekt, når Lars Løkke Rasmussen (V) spiller lederkortet, vurderer Erik Holstein. For Mette Frederiksen (S) er også en erfaren og driftssikker politiker.
Det har formentlig ikke den store effekt, når Lars Løkke Rasmussen (V) spiller lederkortet, vurderer Erik Holstein. For Mette Frederiksen (S) er også en erfaren og driftssikker politiker.Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"Vi er bedst til at lede landet."

"Danmark har brug for et erfarent lederskab."

"Fremgangen er ikke kommet af sig selv. Den har krævet ledelse."

Ordene kommer fra Lars Løkke Rasmussens oplæg til udskrivelsen af folketingsvalget, som han meldte ud tirsdag. Og hvad skal man så lægge i, at statsministeren nævner lederskab så mange gange som afsæt for valget? 

Få et bud her, hvor Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, giver sit syn på Løkkes strategi, styrker og svagheder i den valgkamp, som nu også officielt er i gang.

"Løkke forsøger at udnytte, at han er den absolut mest erfarne statsministerkandidat, den sikre hånd på rattet i en usikker tid og så videre. Det er helt logisk, han bruger det kort, men det er meget sjældent, det virker. Nyrup og Lykketoft forsøgte også efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001, men det var helt uden effekt," siger han.   
 
Kan man vinde et valg på at fremstå som den stærkeste leder?

"Hvis Løkke stod over for Uffe Elbæk i kampen om at blive statsminister, kunne Løkke med stor effekt spille lederkortet. Men det hjælper ikke meget over for Mette Frederiksen. Hun er en erfaren og driftssikker politiker, og der er jo ingen, der forventer, at det vil blive totalt kaos, hvis hun overtager magten," vurderer Erik Holstein.

Hvad udleder du ellers af oplægget fra Løkke: Hvad vil han gerne have valgkampen til at handle om, og hvorfor?

"Løkke slår helt naturligt på den stærke danske økonomi, at det rent faktisk går rigtig godt for langt de fleste herhjemme. Det er et helt reelt argument. Men heller ikke det plejer at give pote ved valgene. Hvis det var tilfældet, var regeringspartierne ikke lysår bagefter i meningsmålingerne. Det økonomiske kort blev faktisk også spillet af socialdemokraterne i 2001, og det forhindrede ikke deres katastrofale nederlag. På nogle punkter virker det, som om Løkke kopierer Nyrups og Lykketofts mislykkede strategi."

Hvad bliver Løkkes største styrke i valgkampen?

"Løkke har et tredje kort på hånden, nemlig udlændingepolitikken, der har vundet fire af fem valg for de blå siden årtusindskiftet. Det har stadig potentiale for de blå, men det er langt mere uklart denne gang. Socialdemokraterne har strammet deres udlændingepolitik, så den flugter med befolkningens flertal. Dertil kommer, at Paludans mærkværdige shows lige så godt kan styrke slappere som strammere. Så mens udlændinge hidtil har været spar es for de blå, er det denne gang mere en joker."
 
Hvad vil du udpege som Løkkes flanker?

"Debatten om pension og nedslidning er stadig til fordel for socialdemokraterne, selvom det lykkedes de borgerlige at lande en aftale i sidste uge. Det var klogt af Løkke at få en aftale på plads inden valget, men det er kun skadesbegrænsning. Mette Frederiksen har stadig større troværdighed her, alene fordi det kun er to år siden, Løkke forsøgte at hæve pensionsalderen."
 

Valgdatoen bliver 5. juni, altså kun godt en uge efter valget til Europa-Parlamentet. Hvad kan det betyde for folketingsvalget, at det kommer så kort efter et EP-valg?

"Europaparlamentsvalget får næppe den store virkning for socialdemokraterne, men Venstre kan håbe at bruge det som en løftestang. Venstre står til klar fremgang ved EP-valget, mens de står til en lille tilbagegang til folketingsvalget. Løkke satser nu på at holde en sejrtale efter EP-valget. Og han håber, at den dynamik kan hjælpe ham i de ti dage, der derefter er til folketingsvalget. Det giver god mening, selvom jeg ikke et øjeblik tror på, det er nok."

Læs også

Dokumentation

Her er Løkkes nyhedsbrev på dagen, hvor folketingsvalget blev udskrevet

"Jeg har i dag udskrevet valg til Folketinget til afholdelse onsdag den 5. juni.

Målet er et godt valgresultat, der sikrer, at Danmark fortsat har en Venstre-ledet regering med mig i spidsen.

Men hvorfor? Fordi vi er bedst til at lede landet.

Verden er i forandring. Spændinger mellem øst og vest stiger. Klimaet ændrer sig hastigt, og flygtninge og migranter fra syd udfordrer Europa og Danmark.

Derfor har Danmark brug for et erfarent lederskab, der kan træffe de rigtige beslutninger. Især, når de er svære.

Det gælder også herhjemme. Dansk økonomi er i topform, og beskæftigelsen er rekordhøj. Den sunde økonomi betyder, at vi kan bruge flere penge på velfærd end nogensinde før. Uden at slå hul i statskassen. Og uden at brandbeskatte det arbejdende Danmark.

Men fremgangen er ikke kommet af sig selv. Den har krævet ledelse.

Konkret har de lavere sociale ydelser til arbejdsløse indvandrere og flygtninge betydet, at færre kommer hertil, og flere kommer i arbejde. Derfor kan vi nu hjælpe mange flere mennesker i nød i nærområderne, og samtidig bruge flere penge på kernevelfærd i Danmark.

Den positive udvikling må vi ikke rulle tilbage.

Jeg ønsker at bruge hele min vilje, alle mine kompetencer og al min erfaring til fortsat at lede Danmark – og derfor beder jeg danskerne om genvalg ved folketingsvalget på grundlovsdag den 5. juni."

Kilde: 
 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00