Debat

Kristelig Handicapforening: Glem ikke borgernes ret til selv at bestemme bopæl

Enhedslisten efterlyser en grundlæggende reform af handicapområdet. Borgernes konventionssikrede ret til selv at bestemme, hvor de vil bo, må ikke blive glemt i et kommende reformarbejde, skriver Thomas Bjerg Mikkelsen.  

FN’s handicapkonvention siger meget tydeligt, at personer med handicap har ret til at være inkluderet i samfundet, herunder selv bestemme bopæl, skriver Thomas Bjerg Mikkelsen. 
FN’s handicapkonvention siger meget tydeligt, at personer med handicap har ret til at være inkluderet i samfundet, herunder selv bestemme bopæl, skriver Thomas Bjerg Mikkelsen. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Thomas Bjerg Mikkelsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Enhedslistens handicapordfører, Jakob Sølvhøj (EL), kommer i et indlæg på Altinget 26. april med sit input til den igangværende evaluering af det specialiserede socialområde, som regeringen satte i gang for cirka et år siden.

Han ønsker en grundlæggende reform. Baggrunden er, at alt for mange mennesker med handicap ikke modtager den støtte og hjælp, som de ifølge loven har krav på.

Ifølge Jakob Sølvhøj er kommunernes forvaltning af handicapområdet ”simpelthen ikke god nok”.

Det er på høje tid, at folketingspolitikerne griber ind og sikrer kvalitet i sagsbehandlingen. Mennesker med handicap og deres pårørende skal have fundamental tillid til, at de får den vejledning og rådgivning om støttemuligheder, som kommunerne er forpligtet på at tilbyde.

Den tillid undermineres, når kommunerne gang på gang sjusker med sagsbehandlingen eller vælger billige løsninger uden tilstrækkelig kvalitet. 

Frit boligvalg trumfer 
Jakob Sølvhøj taler om et opgør med den ”markedsstyring”, der i øjeblikket hersker på området, fordi kommunerne både står for visitation og drift af langt de fleste tilbud.

I stedet vil han have regioner og stat tilbage på banen – til hjælp med at udbyde specialiserede tilbud og som økonomisk medansvarlig. Han taler også om ”landsdækkende vidensopbygning og distribution af viden til myndigheder og tilbud”. 

Tidligere har vi oplevet en række sager, hvor kommuner bevidst forsøgte at forhindre handicappede i selv at beslutte, hvor de ville bo.

Thomas Bjerg Mikkelsen
Bestyrelsesformand, Kristelig Handicapforening

Det er gode indspark, og jeg er sådan set ikke uenig.

Jeg vil blot påpege et aspekt, som jeg finder mindst lige så vigtigt: Borgernes ret til selv at vælge bopæl – en ret, der med god ret trumfer kommunens eventuelle henvisning til egne botilbud, men som også vil trumfe en eventuel henvisning til et regionalt botilbud eller en analyse fra et eventuelt landsdækkende videnscenter. 

Tidligere har vi i Kristeligt Handicapforening oplevet en række sager, hvor kommuner bevidst forsøgte at forhindre handicappede i selv at beslutte, hvor de ville bo.

Det handlede om mennesker med udviklingshandicap, som gerne ville flytte ind i et bofællesskab, men ikke fik mulighed for at foretage dette valg, fordi kommunerne på forhånd havde truffet en anden afgørelse.

En konventionssikret ret
Denne situation har bedret sig siden 2014, hvor FN i en rapport kritiserede Danmark for ikke at levet op til helt centrale dele af FN’s handicapkonvention.

Mennesker med handicap skal kunne vælge mellem forskellige boliger og have mulighed for at flytte på lige vilkår med andre.

Thomas Bjerg Mikkelsen
Bestyrelsesformand, Kristelig Handicapforening

Konventionen siger meget tydeligt, at personer med handicap har ret til at være inkluderet i samfundet, herunder selv bestemme bopæl.

Det er afgørende, at et kommende reformarbejde, hvor den offentlige opgavefordeling gentænkes, ikke fører til en forringelse af borgernes mulighed for at kunne vælge eget hjem. Det indebærer, at selvejende institutioner og andre ikke-offentlige botilbud også fremover har rimelige vilkår.

Mennesker med handicap skal kunne vælge mellem forskellige boliger og have mulighed for at flytte på lige vilkår med andre.

En forudsætning for dette er udvikling af og støtte til en bred vifte af boformer, herunder bofællesskaber. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Sølvhøj

Fhv. MF (EL)
Studentereksamen (Helsingør Gymnasium, 1973)

0:000:00