Ngo: Der er behov for hjælpepakker til samfundets allermest udsatte

DEBAT: Livet under en karantæne er en udfordring for os alle, men for mennesker med traumer og psykiske lidelser kan det være ubærligt. Det kræver ressourcer at hjælpe samfundets svageste, og derfor er der behov for sociale hjælpepakker, skriver Flora Ghosh.

Af Flora Ghosh 
Stifter og tidligere direktør for Liva – Forening mod skadevirkninger af prostitution

Vidste du, at en række af de mennesker, der fremstår som en typisk hjemløs – for eksempel med sovepose og papstykker ved landets togstationer – har et sted at bo?

Mange af dem kan ikke holde ud at være fanget med deres egne tanker bag fire vægge, hvor en ubehandlet traumatisk fortid kan være så invaliderende, at man foretrækker kulde og usikkerhed på gaden.

For disse mennesker er coronakarantænen ikke en sikkerhedsforanstaltning; det er en dom på ubestemt tid i et torturfængsel med angst og vemod. Og det kan få store konsekvenser for de berørte.

Kreative tiltag
Som stifter og medarbejder for LivaRehab og LivaShelter har jeg kendskab de mennesker med skadevirkninger fra vold, prostitution og seksuelle overgreb og kender til de ubehagelige tanker, der hjemsøger mange af Livas deltagere.

For eksempel har 97 procent af dem, der henvendte sig hos os i 2018, været udsat for et seksuelt overgreb, før de blev voksne.

Jeg hører, hvordan Livas socialrådgivere og psykologer arbejder med de mennesker under karantæneperioden, så de kan formode at se livets lys bag isolation og ikke skærer i sig selv, sulter sig eller går i panik.

Gåture med to meters afstand eller vink fra vinduerne er nogle af de tilbud ud over daglige videomøder og telefonsnak. Livas designere tilbyder kreative tiltag via Facetime.

Hjælp til samfundets udsatte
Alle disse tiltag er til for at dæmpe traumer og ubehag og for, at der ikke skal ske noget slemt.

Karantænen kan betyde, at traumer uforstyrret kan afspilles på repeat for det indre øje. At rigtigt mange udsatte mennesker vil få det dårligere, og at terapeutiske resultater og mangeårige kampe for at få det bedre sendes tilbage til start.

Det kommer til at kræve et kæmpe benarbejde fra os sociale ngo’er at vende den udvikling, når Danmark vågner fra sin karantænesøvn. Men det kommer altså også til at kræve ressourcer, hvis vi skal i mål. Der findes bankpakker og virksomhedspakker, men set fra min stol er hjælpepakker til samfundets udsatte det allermest presserende, når oprydningsarbejdet efter coronakrisen går i gang.

Forrige artikel Syrisk gymnasieelev til Martin Henriksen: I har selv eksperimenteret med børnene Syrisk gymnasieelev til Martin Henriksen: I har selv eksperimenteret med børnene Næste artikel Kronik: Rammer coronavirussen især indvandrere og fattige? Kronik: Rammer coronavirussen især indvandrere og fattige?