Ny debat: Handicappedes retssikkerhed

TEMADEBAT: Regeringen vil styrke retssikkerheden for mennesker med handicap, men har vi et problem med retssikkerheden? Altinget tager debatten i de kommende uger.

På børnehandicapområdet klager mange borgere over kommunernes afgørelser.
På børnehandicapområdet klager mange borgere over kommunernes afgørelser.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Kommunernes sagsbehandling på handicapområdet har i de seneste år været genstand for massiv kritik. Mange borgere klager – og mange får medhold i Ankestyrelsen.

Især på børnehandicapområdet står det skidt til. I 2018 måtte Ankestyrelsen håndtere over 2.700 klager, og i næsten halvdelen af sagerne var der begået fejl.

Ifølge handicaporganisationer er der tale om en regulær tillidskrise mellem borgere og myndigheder. Nu vil den socialdemokratiske regering styrke retssikkerheden for mennesker med handicap.

Dokumentation

Det har regeringen forpligtet sig på:

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, fremgår det, at en ny regering vil:

  • Forbedre mulighederne for mennesker med handicap. Der skal være kvalitet og retssikkerhed i tilbuddene til mennesker med handicap og funktionsnedsættelser, og indsatsen skal være præget af en høj faglighed og den nødvendige specialisering.
  • Vil i samarbejde med relevante aktører gennemføre en evaluering af den nuværende planlægning og organisering af handicapområdet med henblik på at styrke indsatsen, den nationale vidensdeling og sikre den mest hensigtsmæssige opgavefordeling mellem kommuner og regioner.
  • Vil tage initiativ til, at unge med et handicap eller en funktionsnedsættelse får bedre muligheder for at tage en uddannelse.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00